MENIU

Klaus Iohannis participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European - Ce teme importante se vor discuta

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de vară, care va avea loc la Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va discuta cu liderii europeni despre situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea UE, migraţia, competitivitatea şi relaţiile externe ale Uniunii.

Dejun de lucru cu secretarul general al NATO

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, reuniunea va începe cu un dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va fi o ocazie de a aborda provocările şi soluţiile comune la nivelul celor două organizaţii în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Situaţia din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei

Ulterior, în cadrul sesiunilor de lucru, liderii europeni vor analiza situaţia din Ucraina, în lumina evoluţiilor recente din teren şi din Federaţia Rusă, necesitatea menţinerii sprijinului european puternic pentru acest stat pe toate planurile, precum şi pe implementarea sancţiunilor şi continuarea demersurilor pentru antrenarea răspunderii Moscovei pentru crimele comise în Ucraina.

Competitivitatea, securitatea economică şi Piaţa Unică a UE

În continuarea celor agreate la reuniunea Consiliului European din martie, discuţiile liderilor se vor concentra şi pe progresele realizate în direcţia asigurării competitivităţii UE pe termen lung şi de consolidare a Pieţei Unice şi a politicii industriale, urmând să fie abordate şi aspecte privind rezilienţa şi securitatea economică a UE. Este prevăzută şi o discuţie privind implementarea deciziilor anterioare în materie de securitate şi apărare, cu obiectivul consolidării bazei tehnologice şi industriale a apărării europene.

Migraţia şi proiectul-pilot al României

Liderii statelor UE vor avea, totodată, un schimb de opinii cu privire la progresul în implementarea Concluziilor Consiliului European din februarie privind migraţia, scrisoarea adresată de preşedintele Comisiei Europene în pregătirea acestei dezbateri evidenţiind inclusiv proiectul-pilot dezvoltat de România la graniţa cu Serbia ca exemplu de progres concret în gestionarea eficientă a frontierei externe a UE.

China - un partener multifacetic pentru UE

Consiliul European va continua discuţia strategică privind China, în contextul abordării multifaţetate a UE faţă de acest partener, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Relaţiile externe ale UE

În domeniul relaţiilor externe, liderii vor analiza stadiul pregătirilor pentru Summitul UE - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), care va avea loc în luna iulie, precum şi relaţiile Uniunii Europene cu Vecinătatea Sudică, procesul de aderare la UE al Balcanilor de Vest şi evoluţiile recente în relaţia Belgrad - Priştina.

“Într-un context global marcat de multiple crize, provocări şi evoluţii imprevizibile, în pregătirea reuniunii Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a promovat necesitatea redinamizării demersurilor privind consolidarea capacităţii UE de pregătire şi răspuns la crize prin mecanisme relevante, mai ales prin Mecanismul Uniunii pentru Protecţie Civilă, care şi-a demonstrat constant importanţa şi valoarea adăugată”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis consiliul european