MENIU

Klaus Iohannis, la Goteborg: Locurile de muncă pentru tineri, o problemă

Președintele Klaus Iohannis participă vineri la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în UE care are loc la Goteborg, în Suedia.

Summitul reunește șefi de stat și de guvern din statele membre ale UE, parteneri sociali, dar și alți actori cheie la nivel înalt.

Klaus Iohannis a declarat la Goteborg că pledează pentru un învăţământ adaptat nevoilor economiei. "Nu dorim politici europene care discriminează, pledăm pentru un învăţământ adaptat nevoilor economiei, locuri de muncă pentru tineri", a declarat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că în cea de-a doua parte se va discuta despre educaţiie şi cultură. "Să încurajăm programul ERASMUS, destinat mobilităţii studenţilor. Aceste concepte trebuie extinse şi promovate.
Vom sprijini orice abordare care sprijină oamenii care lucrează în domeniul cultural", a declarat Klaus Iohannis.

Cuprinde o sesiune plenară introductivă și trei sesiuni tematice: accesul pe piața forței de muncă, situația pieței forței de muncă și tranziția dintre locurile de muncă pe piața muncii. 

"În cadrul reuniunii vor fi abordate politicile și inițiativele în domeniu la nivel european, pentru a identifica modalitățile prin care Uniunea Europeană, statele membre și partenerii sociali pot asigura îndeplinirea priorităților economice și sociale comune", arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.
Șeful statului va avea o intervenție în cadrul sesiunii pe tema accesului pe piața forței de muncă.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța pe care o are educația în asigurarea îndeplinirii cerințelor de pe piața muncii și va insista pentru adaptarea continuă a politicilor educaționale la dezvoltările tehnologice și la dinamica de pe piața muncii.

De asemenea, șeful statului va puncta necesitatea reducerii șomajului în rândul tinerilor, prin politici educaționale relevante, dar și prin acordarea de stimulente angajatorilor.

La summit va avea loc o ceremonie pentru semnarea documentului "Proclamația privind Pilonul European al Drepturilor Sociale". Cu prilejul summitului, va avea loc și o reuniune informală a membrilor Consiliului European dedicată acțiunilor viitoare ale Uniunii în domeniile educație și cultură.

"În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru acele proiecte și inițiative din aceste domenii, menite să contribuie la recâștigarea încrederii cetățenilor în valorile europene și la intensificarea sentimentului de apartenență la o adevărată comunitate europeană", se precizează în comunicat.

Șeful statului se va pronunța și pentru intensificarea cooperării în domeniul tineretului, subliniind impactul deosebit al programului Erasmus+ (programul Uniunii Europene de sprijin în domeniile educației, formării, tineretului și sportului) în construirea unei identități europene a tinerilor și crearea abilităților cerute pe piața muncii.

"Președintele Klaus Iohannis va susține importanța continuării programelor de sprijin ale Uniunii în domeniul cultural, precum și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile care activează în acest sector, având în vedere rolul culturii în susținerea creșterii economice și al dezvoltării socio-economice", mai arată Administrația Prezidențială.