MENIU

Klaus Iohannis întoarce în Parlament modificările aduse legilor educaţiei

Preşedintele Klaus Iohannis cere Camerei Deputaţilor să reexamineze modificările aduse legii educaţiei. Motivul, potrivit comunicatului administraţiei prezidenţiale, îl reprezintă faptul că una dintre modificări, cea referitoare la instituirea unui nou tip de unități de îînvățământ agricol preuniversitar, are unele neconcordanţe. 

"La art. I pct. 2 din legea supusă reexaminării este introdusă o nouă secțiune referitoare la învățământul agricol preuniversitar (...). Se creează astfel o potențială situație de discriminare în raport cu alte domenii de activitate (ex. turism, comerț, medical, IT etc.), ce poate genera ulterior dezechilibre între acestea.

Astfel, prin art. 433 alin. (2) se prevede că finanțarea liceelor agricole se realizează din venituri de la bugetul de stat (prin bugetul Ministerului Educației Naționale și prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale) și din venituri proprii prin parteneriate publice private. Față de această nouă prevedere, devine cel puțin neclară corelarea acestei dispoziții atât cu prevederile generale ale legii educației naționale referitoare la finanțarea de bază a învățământului liceal, cât și cu cele ale legii-cadru a descentralizării, Legea nr. 195/2006. În acest sens, semnalăm că potrivit art. 101 alin. (2) și art. 104 alin. (2) din Legea educației naționale, statul asigură finanțarea de bază pentru învățământul liceal din bugetele locale, prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată."

În concluzie, având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis cere Camerei Deputaţilor să reexamineze legii pentru modificarea și completarea legii educației naționale nr. 1/2011.

 

Mai multe articole despre:
agricultură Petre Daea