MENIU

Klaus Iohannis i-a chemat la raport pe liderii coaliției: Ce mesaj are președintele pentru partidele de la guvernare

Ședință la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o nouă întâlnire cu liderii Coaliției. Este a treia de la începutul anului pe care șeful statului o are cu președinții partidelor de dreapta.

Ședința de lucru a fost axată pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență. Au participat  prim-ministrul României, Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Potrivit Realitatea PLUS, în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre rezultatele investițiilor după cele două săptămâni de discuții cu reprezentanți din mai multe sectoare, cum vor fi impartiti banii din PNRR, pentru investitii , dar si proiecte sanatate, sociale, protejarea mediului. 

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document strategic, care prevede investiţii şi reforme, structurat pe 12 domenii prioritare, respectiv: sănătate, educaţie, digitalizare şi securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri şi antreprenoriat, cercetare-inovare, precum şi creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.

Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi anume: I - Tranziţia Verde şi combaterea schimbărilor climatice; II - Serviciile Publice, dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului şi, nu în ultimul rând, III - Competitivitate economică şi rezilienţă.

România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde de euro destinat instrumentului de finanţare “Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, din care 13,7 miliarde de euro sunt structuraţi sub formă de granturi şi 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Termenul până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este 30 aprilie 2021. Conform ultimelor informări din partea Comisiei Europene, aprobarea regulamentului este estimată în luna februarie 2021, iar termenul de transmitere a planului poate fi decalat.

Planul de Redresare și Reziliență a fost gândit de Uniunea Europeană pentru revenirea din criza provocată de pandemia de coronavirus.