MENIU

Klaus Iohannis, după discuția cu membrii Guvernului despre fondurile europene: Agricultura și infrastructura, prioritare

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, după întâlnirea de la Cotroceni cu premierul și mai mulți miniștri, direcțiile principale ale proiectelor analizate în vederea obținerii fondurilor europene. Infrastructura și agricultura sunt  domenii prioritare, a subliniat șeful statului. România poate accesa fonduri europene de aproape 80 de miliarde de euro. 

”Am discutat cu premierul Orban şi cu câţiva miniştri implicaţi în elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă. Este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni, necesare pentru redresarea economiei. Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program şi este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse, în final, să fie eligibile, adică să poată fi finanţate din aceste fonduri. Guvernul urmează să adopte mai multe acte normative pentru a aplica pentru acești bani. Eforturile guvernului se concentrează pe infrastructură. Autostrăzile sunt foarte importante în această fază. Avem mai multe tronsoane de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte. O altă preocupare, pe care am insistat foarte mult astăzi, este partea de agricultură și protecția mediului. Fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Pe lângă problemele legate de pandemie, fermierii noștri se confruntă cu dificultăți generate de seceta prelungită din primăvară. Pentru a veni în sprijinul lor, guvernul a prevăzut la rectificare fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații. Lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea deșertificărilor, proiecte care vin să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă că au o componentă foarte importantă de protecție a mediului”, a anunțat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a avut, astăzi, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru cu premierul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și cel al Agriculturiirii , Adrian Oros. 

 

Mai multe articole despre:
klaus iohannis fonduri europene