MENIU

Ucraina și Republica Moldova, candidate UE. Klaus Iohannis: O zi istorică, un mare pas! S-a schimbat paradigma lărgirii UE!

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis a anunțat decizia istorică pentru Ucraina și Republica Moldova, care au devenit oficial țări candidate la aderare în UE, după decizia celor 27 de lideri UE prezenți la summit-ul de la Bruxelles.

„O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. (...) Prin acest pas s-a schimbat paradigma lărgirii UE, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas. Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes", a subliniat Iohannis într-o scurtă declarație de la Bruxelles, după decizia istorică luată de liderii celor 27 țări membre UE.

„O zi istorică astăzi, Consiliul European a aprobat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidate pentru a deveni membre în Uniunea Europeană și a dat o perspectivă europeană Georgiei!

Din partea României, Republica Moldova va primi în continuare absolut tot ajutorul de care are nevoie. Noi ne-am implicat tot timpul pentru a promova acordarea acestui statut, iar ceea ce s-a realizat astăzi ne bucură foarte mult.

Îmi doresc ca acest drum să fie unul rapid, bun, încununat de succes și ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinție, anume ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană!”, a transmis Klaus Iohannis și într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți joi la Bruxelles, într-un summit istoric, au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, la aderarea UE.