MENIU

Klaus Iohannis, despre restricțiile din Noaptea de Înviere: „Creștinii vor putea să participe la slujbe. Biserica va organiza așa cum este datina”

Klaus Iohannis, anunț despre măsurile din Noaptea de Înviere Foto: INQUAM/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri cum vor decurge slujbele în următoarea perioadă pascală, în Noaptea de Înviere și regulile ce trebuie respectate.

 

„Ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii și vreau să ne pregătim foarte bine în societate.

În Noaptea de Înviere restricțiile de circulație se ridică. Creștinii vor putea să participe la slujbe, nu vor trebui să completeze declarații. Biserica va organiza slujba așa cum este datina.

Nu ne amestecăm în felul în care vor fi organizate slujbele la biserică: prima parte afară, apoi o parte intră în biserică.

Eu îmi doresc ca totul să se desfășoare în liniște și în bună organizare”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Ultimele detalii privind măsurile pentru perioada sărbătorilor pascale și Noaptea de Înviere sunt pe masa întâlnirii de astăzi dintre premierul Florin Cîțu și reprezentanții cultelor religioase din România.

La întâlnirea de miercuri de la Palatul Victoria participă și președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele CNCAV, Andrei Baciu, precum și reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne.

Patriarhia Română a publicat deja un set de reguli privind participarea credincioșilor la slujbele din perioada pascală. Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis marți, 20 aprilie, recomandări pentru organizarea slujbelor religioase în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Au fost făcute precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Șeful statului a mai reamintit miercuri că restricțiile nu au fost ridicate, pentru că epidemia nu a dispărut, menționând și importanța respectării măsurilor de protecție în continuare.

„Am văzut că și în aceste zile la televizor, la televizor, la radio, pe internet cum e cu restricțiile, pro, contra restricții, pro, contra vaccinare.

Suntem in continuare in plina pandemie! Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemie! Din păcate nu este așa. Așa-numitele restrictii nu inlatura pandemia, doar diminueaza impactul, încetinesc răspândirea epidemiei, astfel încât eroii noștri din prima linie să primească o șansă să-i trateze pe cei care, din păcate, fac forme grave.

Există o singură cale de ieșire din pandemie, și asta e vaccinarea. Avem tot mai multe tipuri de vaccin la dispoziție. Și chiar dacă există foarte multe dezbateri si discutii se vede că Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat toate tipurile de vaccin, ele pot fi folosite. Sunt verificate, sunt sigure si previn aparitia formelor grave ale bolii. De aceea ma voi implica și in continuare în campanie de vaccinare. 

Nu restricțiile inlatura si temina pandemia, doar vaccinarea in masa ne permite sa ieșim din pandemie. Doar vaccinarea ne permite ca la vara sa facem concedii, să mergem unde dorim, la concerte, teatru. Este extrem de important și contez pe voi toti sa participati la această campanie de incurajare a vaccinării”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Să nu aibă cineva impresia că dacă a venit primăvara s-a terminat pandemia! Nu restricțiile înlătură pandemia!”