MENIU

Klaus Iohannis, despre majorarea în etape a alocațiilor și pensiilor: Nu este posibil să împarți bani care nu există

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, într-o conferință de presă, că decizia guvernului de a majora în etape alocațiile și pensiile este cea mai potrivită ținând cont de actuala criză economică a țării, generată de epidemia de coronavirus. ”Când economia își va reveni, se vor căuta soluții”, a anunțat șeful statului.

”Nimeni nu și-a dorit această epidemie care s-a dezvoltat global în pandemie și o criză economică, dar epidemia a venit și, în consecință, a apărut și criza economică. În paralel, evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine. Însă, pentru a face posibile aceste lucruri, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Totuși, am spus de la bun început - și mă bucur că în PNL s-au găsit foarte mulți politicieni care au aceeași părere - că nu putem avea o situație în care categoriile cele mai vulnerabile, copiii și pensionarii, să achite nota de plată. Am solicitat guvernului să găsească soluții să le majoreze atât cât se poate. Majorarea alocațiilor în etape este foarte potrivită. Majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când economia își va reveni, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a spus Iohannis.

În acest context, al crizei generate de pandemie, șeful statului a acuzat PSD de ”cinism, iresponsabilitate și populism grosolan”, în contextul în care a depus moțiunea de cenzură și insistă ca alocațiile să fie dublate, iar pensile, majorate cu 40%.

”(...) Abordarea PSD-istă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanţe mi se pare de un populist grosolan, ca să nu folosesc alt termen. Ei ştiu la fel de bine ca Guvernul că bani nu sunt. Suntem în criză economică, avem probleme generate de epidemie, ba de pandemie, fiindcă nu suntem singuri şi ne influenţează şi evoluţiile din alte ţări. Şi atunci, ca să vii în Parlament ca şi Opoziţie să dărâmi actele normative care totuşi gestionează banii care au rămas, mi se pare că poate fi citit numai între o cheie electoralistă şi de aceea îmi permit să spun că este un populism grosolan. Atâţia bani sunt cât a calculat Guvernul. Este pur şi simplu o chestiune de iresponsabilitate să vii şi să dărâmi pe bandă rulantă ordonanţe care încearcă să salveze cât se mai poate salva din buget", a mai spus Iohannis.

Miercuri, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020 care prevedea majorarea în etape a alocațiilor pentru copii.  

Mai multe articole despre:
klaus iohannis majorarea alocatiilor pensii