MENIU

Kelemen Hunor, despre votul la moțiunea de cenzură împotriva măsurilor fiscale din Planul Austerității - Condițiile UDMR pentru Guvern

Kelemen Hunor, anunț moțiunea de cenzură împotriva măsurilor fiscale din Planul Austerității - Condițiile UDMR

UDMR a transmis cum va vota la moțiunea de cenzură pregătită de opoziție împotriva Guvernului Ciolacu după adoptarea măsurilor fiscale din Planul Austerității, cu majorări de taxe și impozite. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii - Kelemen Hunor. 

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, promite că formațiunea pe care o conduce nu va semna moţiunea de cenzură pregătită de Opoziție dacă Guvernul va ţine cont de propunerile lor privind măsurile fiscale. În același timp, liderul UDMR nu ezită să critice măsurile din Planul Austerității, discutate, în primă lectură, de Guvernul Ciolacu.

”Moţiunea de cenzură în acest moment nu are susţinerea necesară de a da jos Guvernul. Şi pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunităţile locale şi pentru mediul de afaceri?. (...)

Eu văd aceste măsuri un pic ca și pe niște improvizații rapide, hai să găsim niște bani, pentru a acoperi deficitul bugetar, fără să văd măsurile pe digitalizarea sistemului fiscal, fără să văd cum se va colecta ce nu s-a colectat până acum”, adeclarat Kelemen Hunor, vineri, la RFI România.

 

Kelemen Hunor, despre măsurile fiscale: Niște improvizații rapide, au fost gândite foarte repede 

„Sunt măsuri care au menirea de a acoperi un deficit destul de mare şi sunt măsuri care au fost gândite foarte repede, fără a ajunge la o concluzie privind impactul exact şi consecinţele pe termen mediu, pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte întreprinderile mici şi mijlocii şi microîntreprinderile, în primul rând. Acolo, lucrurile sunt destul de clare, să creşti de trei ori taxele pe care trebuie să le plătească, de la o zi la alta, pentru aceste microîntreprinderi este o lovitură dură, deci acolo ar fi fost nevoie de o etapizare a creşterii şi de un timp de pregătire (...). Şi sunt bineînţeles propuneri pe care noi le-am susţinut de foarte multe ori pe parcursul anilor de după pandemie şi nu am niciun motiv să spun că astăzi nu sunt de acord cu ceea ce am propus acum un an de zile, de exemplu, suprataxarea anumitor companii peste un anumit rulaj, o anumită cifră de afaceri”, a explicat Kelemen Hunor la RFI România.

 

Kelemen Hunor nu omite dărâmarea Guvernului Ciolacu - Condiția pentru a rămâne la Palatul Victoria

„Am criticat şi voi critica în continuare (Guvernul, n.r.). Am spus exact că nu se poate accepta ceea ce au propus ei prima dată, în prima formă a textului, legat de autorităţile locale, legat de mediul de afaceri, legat de microîntreprinderi, deci exact acest lucru am făcut”, a mai precizat președintele UDMR.

„Ca să dai jos Guvernul, aşa cum am făcut de câteva ori, inclusiv când era premier doamna Dăncilă sau când era premier Ludovic Orban, exact când am avut voturile necesare, am dat jos Guvernul şi când Guvernul respectiv a făcut o greşeală politică inacceptabilă şi nici nu ne-a ascultat pe noi şi pe cei care am criticat. Deci din acest punct de vedere, eu pot să spun că da, vreau să rezolv probleme, ăsta este mandatul nostru, mandatul meu ca preşedinte şi ca deputat, să rezolv problemele. Dacă nu reuşesc, atunci vine următorul pas sau următoarea posibilitate, dacă am voturile necesare să dau jos Guvernul. Cum bine ştiţi, PSD-PNL înseamnă 60% în acest moment în Parlamentul României. Toată Opoziţia, inclusiv cu cei care sunt într-un alt film decât noi, nu avem decât 40% (...). Eu când semnez o moţiune de cenzură, intenţia mea este nu să fac neapărat un balet politic şi o imagine cât de bine vorbesc la microfon, ci să dau jos Guvernul. În acest moment, sigur, nu suntem în situaţia în care am putea da jos Guvernul, dar asta nu înseamnă că, dacă nu rezolvăm ceea ce propunem, nu semnăm moţiunea de cenzură. Eu nu sunt un om care, vrei-nu vrei, face doar un joc pentru imaginea politică”, a mai spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, la RFI România.

Guvernul Ciolacu a discutat deja, în primă lectură, măsurile fiscal-bugetare din planul austerității în ședința de miercuri. Acestea vor fi adoptate în Parlament prin asumarea răspunderii de către Guvernul condus de premierul Marcel CIolacu, în ultima săptămână din luna septembrie.

Guvernul Ciolacu a adoptat miercuri seară și Ordonanța de Urgență ce prevede accelerarea introducerii de taxe în caz de deficit bugetar, prin modificarea Codului Fiscal. Este vorba de OUG nr. 74 din 20 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 850, partea I. 

OUG prin care Guvernul poate aplica rapid oricând majorare de taxe și impozite nu ar fi constituțională,  a avertizat Ministerul Justiției prin avizul dat înainte de adoptarea în ședința de Guvern de miercuri, 19 septembrie.

Guvernul modifică prin OUG Codul Fiscal ca să aplice rapid creșteri de TAXE și IMPOZITE, la un deficit de aproape 7% - Document

Astfel, prin eliminarea predictibilității fiscale, vor putea fi aplicate rapid orice majorări de taxe și impozite decise de Executiv prin planul de austeritate.