MENIU

Kelemen Hunor: Amânarea alegerilor locale NU este o soluție bună. Trebuie dublate secțiile de vot și respectate regulile anti-COVID

Kelemen Hunor, președinte UDMR

Kelemen Hunor nu crede că alegerile locale trebuie amânate și spune că dublarea secțiilor de votare la alegerile locale din 27 septembrie poate reduce riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. Liderul UDMR crede că un posibil absenteism la vot de frica infectării poate fi combătut doar printr-o campanie de mobilizare dusă de politicieni, Guvern și mass-media, cu recomandărilor specialiștilor, și nu ale politicienilor, pentru respectarea regulilor anti-COVID.

 

„Cu amânarea alegerilor nu vom rezolva absolut nimic. Vom crea alte probleme” este de părere liderul UDMR.

„În acest moment, eu nu cred că amânarea alegerilor ar fi o soluție bună pentru autoritățile locale, ci ar amâna doar până când, până unde, până anul viitor? Și ce se va rezolva? Rămân autoritățile locale cu primari și consilieri locali, care nu au mandatul reînnoit, nu au legitimitatea necesară pentru a munci. Eu cred că în ziua alegerilor, prin dublarea secțiilor de votare, se poate reduce riscul de îmbolnăvire și asta ar fi soluția pentru ziua alegerilor”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit RFI.

„Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor în mai, în iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. (...) Pentru că nu cunoaștem foarte-foarte multe încă despre acest virus, nu se știe când va fi valul doi, cum va arăta valul doi, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarna care ne așteaptă, o iarnă oricum dificilă. Deci din acest punct de vedere, nici științific nu poți să aduci argumente că va fi mai bine peste jumătate de an, peste un an, peste cât timp, din păcate”, a mai spus Kelemen Hunor.

„În campanie oricum nu se mai poateface ce făceam noi de 30 de ani, făceam întâlniri, mitinguri electorale cu număr destul de mare de persoane, trebuie găsite soluții alternative. Nu cred că în această clipă o nouă amânare ar rezolva ceva, nu rezolvă nici problemele din sistemul sanitar, nici problemele COVID-19, creează mai multe probleme. (...) 

Am văzut că sunt mai ales formațiuni care nu au primari, nu au o prezență semnificativă sau chiar deloc la nivelul autorităților locale. Ei propun amânarea alegerilor locale, nu neapărat PNL, nu PSD, nu partidele care sunt prezente la nivelul structurilor autorităților locale”, a precizat Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR mai spune că alegerile nu ar fi un risc pentru alegători daca sunt respectate regulile: „Dacă sunt respectate reguli, acele reguli, care, din păcate, în acest moment nu sunt respectate, atunci nu va fi niciun risc, nu va fi nicio aglomerație la secțiile de votare,  mai ales dacă mărești numărul secțiilor de votare și dacă în interiorul secțiilor de votare faci o planificare. Este o chestiune de logistică și planificare. (...) Planificarea, logistica fac parte din organizarea alegerilor locale, generale”.

Kelemen Hunor spune și că ar fi nevoie de o campanie de informare bine pusă la punct cu regulile anti-COVID enunțate de specialiști, și nu de politicieni, pentru a nu fi un absenteism mare din cauza celor care ar alege să nu vină la vot din cauza epidemiei de coronavirus.

„Dacă toți dorim legitimitate, atunci politicienii, guvernul, inclusiv mass-media, au toate posibilitățile să facă o mobilizare să zică de ce e bine să mergem la alegeri și de ce e bine să respectăm regulile. (...) Tot ce recomandă medicii, nu politicienii. Eu nu de la politicieni vreau să aflu cum trebuie să port masca și cum trebuie să mă spăl pe mâini, chiar este râsul lumii. De la specialiști aștept acest lucru. Și atunci eu cred că nu va fi un absenteism mare”, a mai spus Kelemen Hunor.