MENIU

Jurnaliştii ţinte

Jurnaliştii ţinte

Între 2012 şi 2016, 530 de jurnalişti au fost ucişi, potrivit unei cercetări UNESCO. Acestora li se adaugă alţi 47 care au murit anul acesta, spun cei de la Reporteri fără frontiere. Aceleaşi surse arată că numai una din zece crime este elucidată.

Dintre cei 530 de jurnalişti ucişi între 2012 şi 2016, cei mai mulţi provin din statele arabe - 191, în America latină şi Caraibe - 125 de jurnalişti au murit în condiţii suspecte. În Asia şi Pacific au fost ucişi 107, iar în Africa - 73. Atât în Europa de Vest şi America de Nord, cât şi în Europa Centrală şi de Est, câte 17 jurnalişti au murit în perioada respectivă.

Îngrijorătoare nu sunt numai crimele, ci şi actele de violenţă la adresa jurnaliştilor. De cele mai multe ori, aceştia sunt vizaţi de arestări pe nedrept, răpiri, tortură, campanii de denigrare, dar şi de atacuri cibernetice asupra site-urilor pe care jurnaliştii în cauză publică informaţii neagreate fie de partide politice, fie de oficiali sau organizaţii.

De altfel, potrivit studiilor, de cele mai multe ori cei vizaţi sunt cei care practică jurnalismul cetăţenesc sau participativ. Aceştia publică, de obicei, pe bloguri sau reţele sociale precum Facebook sau Twitter.

Majoritatea crimelor au loc în ţări dominate de haos, iar structurile statului sunt fie dezorganizate, fie nu au forţa necesară. Însă cei mai mulţi jurnalişti sunt arestaţi chiar de către guverne. Acest fenomen este cu precădere răspândit în Turcia, Egipt şi China.

 
Mai multe articole despre:
infografic