MENIU

Jurnaliștii străini și ONG-urile din Rusia, sub presiune. Vladimir Putin a promulgat legea privind ”agenții străini”

Persoanele fizice și ONG-urile care se dedică activităților politice în favoarea altor state și primesc finanțare din străinătate vor putea fi considerate ”agenți străini”. Legea care prevede acest lucru a fost promulgată miercuri de Președintele Vladimir Putin. Noile prevederi îi vizează și pe jurnaliști. 

Potrivit textului legii, publicat pe portalul de informaţii juridice al Rusiei, persoanele fizice şi organizaţiile sociale incluse în registrul agenţilor străini vor trebui să transmită Ministerului Justiției din țară, cel puțin o dată la șase luni, date despre activităţi şi finanţarea primită din exterior.

Noua lege îi vizează și pe jurnaliștii străini din alte ţări acreditaţi în Rusia. Aceștia vor putea fi declarați ca fiind agenți străini dacă realizează activităţi ”incompatibile cu activitatea profesională”. De asemenea, legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează ”în slujba altei ţări, a organelor de stat”. Vizate sunt și organizațiile sociale care realizează ”activităţi politice”. 

În prezent, pe lista reprezentanţilor presei care operează ca ”agenţi străini” în Rusia se află zece mass-media, printre care postiul ”Vocea Americii”, şi o organizaţie. Luni, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a noii legi, trei jurnaliști și doi activiști au fost declarați ”agenți străni”. Toate aceste cinci persoane sunt cunoscute pentru criticile aduse regimului, notează Agerpres.