MENIU

Jug și mai aspru pentru Grecia după toată tevatura lui Tsipras. 7 pagini de măsuri draconice

<p>Tsipras si Eurozona</p>

Grecii au votat categoric împotriva austerității la referendumul din urmă cu o săptămână, însă acordul încheiat în ultima clipă de Alexis Tsipras cu liderii Europei este mai dur decât cel refuzat ostentativ la ultima rundă de negocieri. Ce a obținut Guvernul de la Atena în urma jocului periculos pe marginea prăpastiei care a durat 5 luni și încă nu s-a încheiat?

Grecii au reușit să înfurie o parte din Europa și să scoată la suprafață tensiunile franco-germane care mocneau până acum în inima Eurozonei.

Dacă francezii s-au implicat direct, prin experți trimiși la Atena, în redactarea planului de reforme cu care Alexis Tsipras a venit după referendum și l-au susținut puternic în cadrul Eurogrupului, Germania și aliații săi nordici au pus piciorul în prag și au amenințat cu ieșirea Greciei din zona euro.

Compromisul obținut în urma unui maraton de 17 ore de discuții în patru - Angela Merkel, Francois Hollande, Alexis Tsipras și Donald Tusk - nu arată prea bine pentru greci.

Documentul de 7 pagini dat publicității de biroul de presă al UE este o formă puțin mai îndulcită a planului de măsuri draconice propuse de miniștrii de finanțe ai Eurogrupului cu o zi înainte.

VEZI AICI DECLARAȚIA FINALĂ asumată la summitul zonei euro

Documentul obligă Grecia la o serie de măsuri urgente, până miercuri 15 iulie, și la alte decizii importante până în 22 iulie. Cele mai dureroase măsuri din jugul la care s-a înhămat Alexis Tsipras:

- alinierea TVA-ului la acelasi nivel în toate regiunile țării. Grecii au avut până acum un TVA redus pentru insulele turistice și un TVA diferențiat pentru diverse domenii de activitate.

- forțarea privatizării unor proprietăți ale Greciei în valoare de 50 miliarde euro. Guvernul trebuie să transfere către un fond independent toate aceste bunuri. Singura concesie făcută la summit, față de măsura brutală solicitată sâmbătă de Eurogrup, se referă la locația fondului independent: va fi la Atena, nu la Luxemburg.

- reducerea de costuri în administrația publică: Guvernul de la Atena trebuie să vină cu măsuri concrete de tăieri până în data de 20 iulie; depolitizarea administrației este un alt punct asumat de guvernul elen;

- reformarea sistemului de pensii din Grecia - pensionarii se vor confrunta cu reducerea valorii punctului de pensie, creșterea plafonului de vârstă la care se atinge pragul de pensionare și eliminarea unor avantaje în criteriile de pensionare.

- lărgirea bazei de impozitare și un control mai bun al Fiscului în economia elenă;

- Grecia nu scapă de FMI și oficialii Fondului la Atena: noul acord prevede continuarea evaluărilor începând cu martie 2016;

- se dă drumul la executările silite în cazul creditelor neperformante acordate de băncile din Grecia, operațiune suspendată din iarna acestui an, în conditiile în care guvernul Syriza se angajase să obțină o restructurare a datoriei și eliminarea politicii de austeritate din țară;

- alte măsuri prevăzute în acord: privatizarea rețelei de electricitate, liberalizarea pieței de energie, adoptarea Codului de procedură civilă, asigurarea independentei legale pentru serviciul statistic al statului grec ELSTAT.

Ce a obținut totuși Alexis Tsipras este acceptul discutării unei restructurări a datoriei Greciei pe termen lung. Acordul include o 'reprofilare a datoriei Atenei printr-o prelungire a scadențelor și printr-o negociere a dobânzilor''.

Mai multe articole despre:
Grecia criză Grecia