MENIU

Un membru CNA avertizează. Ce riscă PRO TV după difuzarea imaginilor cu tânăra violată

Valentin Jucan, membru CNA, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei intervenții telefonice, în emisiunea "Fabrica", la Realitatea TV, că apariția victimei violului de la Vaslui, la PRO TV, nu s-a desfășurat în legalitate, în condițiile în care "înainte de orice document semnat, un post de televiziune are responsabilități față de demnitatea umană" și există reglementări care prevăd că "nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut", iar "simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viață privată". În viziunea sa, PRO TV "ar trebui să fie tras la răspundere, pentru că este inacceptabil modul în care a procedat". 

"Este foarte clar, nimeni nu contestă că un astfel de subiect trebuia să ajungă în presă. Discutăm, însă, despre actul violului, în sine, și în speța noastră, vorbim despre vicierea actului justiției, adică modul în care acești tineri sunt în libertate în condițiile faptelor lor. Nimeni nu contestă rolul important al presei în devoalarea acestui subiect. De aici și până la a da posibilitatea întregii țări să cunoască chipul victimei, din punctul meu de vedere, ca membru CNA, e o cale mult prea lungă", a spus Valentin Jucan.

Întrebat dacă a văzut acordul scris al membrilor familiei victimei, pentru a apărea la televizor, document despre care a vorbit și PRO TV, Jucan a răspuns:

"Da, am văzut documentul. Este un document standard, dar vreau să vă spun că, de fapt, trebuie analizat mai întâi de toate modul în care, nu doar această familie, foarte mulți români sunt lipsiți de informare în legătură cu drepturile pe care le au. Și în acest caz avem de-a face cu același lucru: o familie credulă, din mediul rural, care nu își cunoștea drepturile. E adevărat că în declarațiile familiei și ale doamnei avocat au existat niște discuții atât cu reprezentatul legal, cât și cu postul de televiziune. Dar gândiți-vă că este pentru prima dată când aceste persoane au de-a face cu televiziunile. Din punctul de vedere al momentului, familia Munteanu era supusă unei presiuni, o presiune publică și în fața porții stăteau mai multe televiziuni, care încercau să ajungă și să obțină niște interviuri".

Întrebat dacă s-au încălcat niște noțiuni de încredere, în contextul în care cei de la PRO TV au promis că nu îi vor dezvălui identitatea fetei, la televizor, ceea ce nu s-a întâmplat, în cele din urmă, Valentin Jucan a explicat:

"Înainte de a exista orice tip de acord, cu atât mai mult cu cât doamna Munteanu a declarat consiliului că acordul a fost semnat după ce emisiunea s-a finalizat, este normal ca înainte de a intra într-o emisune, să parcurgi documentul și să vezi ce obligații, în timpul emisiunii ai, ce drepturi ai și ce obligații ai după și, mai ales, ce drepturi ai după emisiune. Nu după ce. Ce sens are mai are să refuzi semnarea documentului, când tu deja ai apărut la televizor? În acest moment, familia stă undeva departe de ochii lumii, nu în locul de rezidență. Până aici s-a ajuns. Dacă doresc să plece din localitate și să își refacă viața, într-un alt loc, va fi foarte greu. Chipul fetei, identitatea ei vizuală a fost demascată. Demersul jurnalistic cu ce s-a îmbunătățit arătând chipul fetei?".

În viziunea sa, apariția pe post a fetei nu s-a desfășurat în legalitate.

"Din punctul meu de vedere, nu. Înainte de orice document semnat, un post de televiziune are responsabilități față de demnitatea umană. Există reglementări care spun așa: 'nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut', iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viață. Postul de televiziune trebuia să fie responsabil. Fata, acum dacă dorește să își refacă viața într-un alt loc, nu va putea pentru că ea e cunoscută unei părți a românilor ca fiind fata care a fost violată de șapte bestii", a mai afirmat membrul CNA.

Întrebat ce va face CNA în acest caz, în condițiile în care identitatea fetei violate a fost dezvăluită, Valentin Jucan a afirmat că nu dorește să se ante-pronunțe.

"Vom vedea. Ar trebui ca postul de televiziune, până la urmă, să fie tras la răspundere într-un mod, pentru că este inacceptabil modul în care a procedat", a adăugat Valentin Jucan.


Mai multe articole despre:
Vaslui CNA reglementări Pro Tv valentin jucan caz viol