MENIU

Joe Biden vrea să o înscăuneze pe Ursula von der Leyen la șefia NATO

Joe Biden ar vrea să o vadă pe Ursula von der Leyen la șefia NATO. Foto: Profimedia

Președintele Joe Biden o presează pe Ursula von der Leyen să preia șefia NATO, după ce expiră mandatul prelungit al lui Jens Stoltenberg. Potrivit unor surse, liderul de la Casa Albă insistă în fața șefei Comisiei Europene să nu neglijeze contextul actual și situația în care este Alianța Nord-Atlantică. 

Surse anonime din alianța NATO au relatat pentru The Daily Telegraph că președintele american Joe Biden consideră pe șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, drept cel mai bun candidat pentru a prelua conducerea NATO în 2024. Potrivit acestor surse, liderul american a avut discuții cu Ursula von der Leyen și a încercat să o convingă să preia această poziție, având în vedere temerile că în următoarele 12 luni nu va putea fi găsit un înlocuitor demn pentru actualul secretar general al blocului, Jens Stoltenberg.

„Vom avea o problemă anul viitor pentru că devine evident că situația nu se va îmbunătăți față de anul acesta”, a adăugat o altă sursă. O altă sursă a declarat ziarului că Biden și von der Leyen au dezvoltat o „legătură puternică” în ultimii ani, care a consolidat angajamentul transatlantic față de China, Ucraina și climă. După cum se menționează în articol, șeful CE „se bazează acum pe Washington în chestiuni de informații”, ceea ce înseamnă renunțarea la abordarea anterioară, când informațiile de la agențiile europene de informații erau considerate principale.

Mai mult, von de Leyen s-ar bucura și de sprijinul președintelui Emmanuel Macron, dar și de sprijinul cancelarului german Olaf Scholz.

Italia e luată de ape, Ursula von der Leyen se plimbă cu gondola - Imaginile surprinse la Veneția

Potrivit Daily Telegraph, abilitatea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a vorbi fluent limba franceză ar putea să-i asigure sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron. Cu toate acestea, faptul că von der Leyen a avut o performanță slabă în Ministerul German al Apărării, pe care l-a condus între 2013 și 2019, ar putea fi considerat un dezavantaj pentru poziția de șef al CE.

Von der Leyen a declarat anterior că ar fi onorată să fie inclusă pe lista candidaților pentru funcția de secretar general al NATO, dar purtătorul de cuvânt al său a afirmat că nu poate ocupa această funcție "nici acum și nici în viitor". Potrivit publicației, în conversațiile personale cu Biden, von der Leyen l-a asigurat pe președintele american că nu ar putea prelua această funcție cel puțin în anul viitor, deoarece este programată alegerile pentru șeful CE.

Pe 4 iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că va continua să își exercite funcția până la 1 octombrie 2024. Această decizie urmează să fie oficial aprobată la summitul NATO care va avea loc în Vilnius, în perioada 11-12 iulie, conform declarației făcute de Alianța Nord-Atlantică. Mass-media, inclusiv publicațiile britanice și americane, au relatat în repetate rânduri că această decizie a fost luată din cauza dificultății de a identifica un candidat potrivit pentru a-l înlocui pe Stoltenberg în funcție.

Jocuri de culise pentru viitorul șef NATO. România nu este în cărți - analiză Reuters