MENIU

Joe Biden, mesaj către națiune: "Toți am pierdut ceva. Această luptă este departe de a se fi încheiat". Ce planuri are legate de campania de vaccinare anti-Covid

Joe Biden, președintele SUA

Preşedintele american, Joe Biden, s-a adresat, joi seara, naţiunii pentru a discuta despre o traiectorie care să permită Statelor Unite să iasă din pandemia de COVID-19. În discursul televizat, Biden a subliniat progresele  realizate în cadrul campaniei de vaccinare, care oferă "speranţa unui început de revenire la normal în Statele Unite în această vară". Cu un singur obiectiv: de a face din 4 Iulie, sărbătoarea naţională, "o zi specială, ziua independenţei noastre faţă de virus", a arătat președintele american.

"Toţi am pierdut ceva. (...) Lucrurile mărunte din viaţă sunt cele mai importante şi sunt cele care ne lipsesc. (...) Există speranţă şi lumină şi zile mai bune care să vină. Există motive reale pentru a spera, vă promit. Oamenii vor fi vaccinaţi, economia se va relansa, copiii se vor întoarce la şcoală. Această ţară poate realiza orice", a afirmat Joe Biden, potrivit HotNews.ro.

Președintele american a vorbit despre o traiectorie care să permită "şanse bune" pentru o zi festivă de 4 Iulie, în care americanii ar putea să se reunească în grupuri mici în jurul grătarului tradiţional. Concret, şeful statului va dispune ca vaccinurile să fie disponibile pentru toţi americanii adulţi de la 1 mai.

Producătorii au promis să livreze suficiente doze pentru a imuniza 130 de milioane de americani până la sfârşitul lunii martie şi 300 de milioane până la sfârşitul lunii mai. După ce s-au concentrat asupra persoanelor în vârstă şi personalului spitalelor, statele au deschis treptat lista persoanelor eligibile pentru lucrătorii esenţiali, profesori şi persoane mai tinere cu probleme de sănătate.

În context,  Biden a arătat că SUA au depăşit pragul celor 100 de milioane de doze administrate la 60 de zile de la preluarea mandatului său, deși se angajase în timpul campaniei electorale să realizeze acest lucru în 100 de zile. De asemenea, s-a declarat mulţumit că ţara a atins rata de 2 milioane de doze administrate în fiecare zi.

"Această luptă este departe de a se fi încheiat", a avertizat însă președintele SUA, lansând tuturor un apel să nu lase garda jos şi să depună în continuare tot efortul necesar: "Vaccinaţi-vă când vă vine rândul, discutaţi cu prietenii, cu familia, cu vecinii pentru a le explica importanţa vaccinării. Continuaţi să purtaţi masca, să păstraţi distanţa, să vă spălaţi pe mâini. Nu este momentul să ne relaxăm".