MENIU

Joe Biden cere redeschiderea școlilor, ”o prioritate națională”. Cine va fi ministru al Educației în SUA

Joe Biden

Ministrul Educației din administrația Biden va avea sarcina dificilă de a deschide școlile, decizie contestată de o parte dintre părinți. Viitorul ministru va fi un profesor de latină, Miguel Cardona. ”În acest moment crucial din istoria națiunii noastre, este esențial să avem un profesor ca ministru al Educației”, a apreciat Președintele ales al SUA.

Cu ambii părinți originari din Puerto Rico, Cardona, în vârstă de 45 de ani, este un apărător al școlilor publice. A fost profesor la o astfel de școală și ministru al Educației de stat în Connecticut. Acesta a declarat că, pentru el, ”școala a fost un ascensor social și că ar trebui să fie pentru toată lumea”.
”Dar pentru prea mulți studenți, locul de reședință și culoarea pielii sunt în continuare cel mai bun mod de a prezice oportunitățile pe care le veți avea de-a lungul vieții”, a adăugat viitorul ministru în timpul unui scurt discurs susținut, miercuri, alături de Biden în Wilmington, Delaware.

”Deschiderea în siguranță a școlilor va fi o prioritate națională”, a spus și Biden, în discursul său. Președintele ales al SUA a anunțat că va prezenta Congresului un plan de strângere de fonduri ”pentru a îndeplini obiectivul ambițios, dar realist, de a redeschide în siguranță majoritatea școlilor înainte de sfârșitul primelor 100 de zile ale mandatului său”, începând cu 20 ianuarie.

Ministrul din administrația Biden oferă un profil opus lui Betsy DeVos, miliardara controversată din fruntea Educației sub Donald Trump, care a pledat pentru școlile private. Cu toate că și Trump a susținut redeschiderea școlilor în ciuda crizei de sănătate, guvernul său este criticat pentru că nu a făcut nimic în sprijinul acestora, în special din punct de vedere logistic și financiar, notează hotnews.

Noul ministru al Educației va avea sarcina să pună în practică și alte promisiuni din campanie ale noului Președinte, precum, ștergerea unei părți din datoria uriașă acumulată de studenții americani pentru finanțarea studiilor și o accesibilitate mai mare la învățământul superior.

Numirea lui Miguel Cardona urmează să fie confirmată de Senat. Acesta va fi al treilea membru latino al guvernului lui Biden, care a promis cea mai largă diversitate din istoria americană.

Bilanțul epidemiei din SUA depășește 18,8 miliarde de infectări și 332.930 de decese.