MENIU

Jeff Bezos, PROPUNERE ofertantă către NASA. Ce pune la dispoziție miliardarul american în schimbul unei noi misiuni pe Lună

Jeff Bezos, fondatorul Amazon

Miliardarul american Jeff Bezos vine cu o propunere ofertantă către NASA. Fondatorul Amazon s-a oferit, luni, să achite până la două miliarde de dolari din costurile agenției spațiale americane, dacă aceasta îi va atribui companiei sale, Blue Origin, un contract ce prevede dezvoltarea unui vehicul spațial pentru asolizarea unui echipaj de astronauți pe Lună

NASA a atribuit în luna aprilie un contract de 2,9 miliarde de dolari companiei SpaceX, deținută de rivalul lui Bezos, magnatul Elon Musk, pentru a construi un vehicul care să transporte astronauți pe suprafața Lunii cel mai devreme în 2024, respingând oferta făcută de Blue Origin, relatează Reuters, preluat de G4Media.ro.

Pentru oferta respectivă, compania lui Jeff Bezos a încheiat un parteneriat cu alți giganți ai aeronauticii, vorbim despre cei de la Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp şi Draper.

NASA invocase la acel moment lipsa de fonduri și succesul dovedit al misiunilor orbitale efectuate de SpaceX.

Într-o scrisoare către administratorul NASA, Bill Nelson, Jeff Bezos a precizat că Blue Origin va acoperi plăţile agenţiei spaţiale americane din actualul şi următorii ani fiscali printr-o donaţie de până la 2 miliarde de dolari şi că va achita costurile unei misiuni orbitale dedicate testării tehnologiei sale. În schimb, Bezos a afirmat că Blue Origin va accepta un contract ferm cu preţ fix şi va acoperi orice depăşiri ale costurilor legate de dezvoltarea sistemelor de zbor spaţial.

„NASA s-a îndepărtat de strategia sa de achiziţie din două surse din cauza problemelor bugetare pe termen scurt, iar oferta noastră elimină acest obstacol. Fără competiţie, ambiţiile NASA pe termen scurt şi lung în ceea ce priveşte misiunile spre Lună vor fi amânate, în cele din urmă vor costa mai mult şi nu servesc interesului naţional”, a afirmat miliardarul american.

Conform clasamentului efectuat de revista Forbes, Jeff Bezos şi Elon Musk ocupă primul loc, respectiv locul al doilea, în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, mai arată sursa citată.

Pe 20 iuliem la mai bine de jumătate de secol de când primul om a pus piciorul pe lună, miliardarul Jeff Bezos împreună cu alţi trei pasageri, a realizat un zbor supersonic. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a avut, astfel, parte de primul zbor în spațiu. New Shephard a decolat puțin după ora 16.00, cu o întârziere de 10 minute față de ora programată inițial.

La bordul navei s-au aflat 4 persoane. Practic, Jeff Bezos a zburat la bordul New Shepard -  care îi poartă numele primului american care a zburat în spațiu - alături de fratele său, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, dar și de Oliver Daemen, un student de 18 ani.

Zborul a durat 11 minute și are loc după 15 teste realizate în prealabil. Capsula este autonomă, nu neceistă pilot. Nava a reintrat în atmosfera terestră şi a ateriza vertical în deşertul Texas, încetinită de paraşute de mari dimensiuni. 

Ziua de 20 iulie nu a fost aleasă întâmplator. Din contră, astăzi se împlinesc 52 de ani de când primii astronauți americani au pășit pe lună. 

Mai multe articole despre:
bezos jeff bezos blue origin nasa luna zbor pe luna