MENIU

Jandarmeria, mesaj lacrimogen pentru protestatari după incidentele de miercuri. Dar nu cere scuze

<p>Proteste cu incidente</p>

Jandarmeria Română a postat pe pagina de Facebook un mesaj sentimental în care cere înțelegere din partea protestatarilor, după incidentele de la protestul de miercuri. 

Jandarmeria română nu vorbește despre acuzațiile privind ridicarea și bruscarea unor protestatari pașnici sau despre folosirea spray-urilor lacrimogene, dar cere înțelegere de la cetățeni. 

”De fiecare dată, ieșim în stradă alături de voi, pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranță. E ce contează cel mai mult pentru noi! E datoria noastră să vă asigurăm protecția și să vă garantăm libera exprimare, așa cum ne spune și Constituția României.

Ca și în 2017, și anul ăsta efortul nostru a fost înțeles și apreciat cu flori, cel puțin de către o parte dintre voi și vă mulțumim din suflet pentru asta.

Ne amintim cu plăcere de “Jandarmeria, jos pălăria” și de sentimentele minunate care ne-au încercat anul trecut! Copiii noștri ne povesteau că la școală se mândreau că sunt copiii de jandarm și ne-am dori mult să poată face asta și acum și de fiecare dată. Acum, ca și atunci, am rămas aceeași, care peste an muncim alături de voi, vă suntem alături în momentele grele, fie că e vorba zăpezi, inundații sau alte probleme. 

Jandarmeria, acuzată că a folosit spray lacrimogen la protest. VIDEO cu momentul șocant 

La fel ca în 2017, vă reamintim că desfășurarea unor măsuri de ordine publică presupune indubitabil respectarea unor reguli fără de care unii dintre voi ați trăi un sentiment de insecuritate. Cei mai mulți ați înțeles atunci și înțelegeți și acum că în momentul în care aceste reguli legale nu sunt respectate, trebuie să intervenim și să restabilim echilibrul și vă mulțumim pentru asta.

Indiferent că ești jurnalist, medic, muncitor sau student, împreună, prin colaborare, trebuie să protejăm valorile sociale superioare și putem face asta doar prin dialog, consens și prin respectarea normelor legale.

Vă mulțumim pentru înțelegere, mai ales celor care din când în când, vă puneți în rolul nostru și înțelegeți că nu e ușor să ne facem datoria, dar că facem tot ce putem pentru voi și pentru respectarea normelor legale”, spune Jandarmeria pe pagina de Facebook.

Mesajul împăciuitor al Jandarmeriei vine după un comunicat mult mai sec, și foarte criticat, cu privire la incidentele de la protestul de miercuri și în mod special cu privire la ridicarea unui jurnalist care a precizat că își făcea meseria. 

Jandarmeria, prima reacție în scandalul jurnalistului german luat cu duba 

Jandarmeria Română s-a apărat spunând că "sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia".

"Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei", a spus Jandarmeria într-un comunicat al Jandarmeriei remis Realitatea.net.

O acuzație și mai bizară care i s-a adus jurnalistului german este accea că "nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste" calitatea de jurnalist.

Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat "PRESS" nu reprezintă un act oficial, au spus jandarmii.

Mai multe articole despre:
protest jandarmerie incidente