MENIU

IZVORUL TĂMĂDUIRII // Canonul de rugăciune la Praznicul IZVORULUI TĂMĂDUIRII

IZVORUL TĂMĂDUIRII

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // În Vinerea din Săptămâna Luminată, în fiecare an, creștin-ortodocșii sărbătoresc IZVORUL TĂMĂDUIRII.

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe, scrie crestinortodox.ro.

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // Izvoare tămăduitoare din România

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // Manastirea Ghighiu este cunoscuta nu doar prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici in anul 1958, ci si prin izvorul ei tamaduitor.

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // La Manastirea Dervent, pe locul unde Sfantul Apostol Andrei a facut o minune, exista un alt izvor cu apa vindecatoare.

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // Un alt loc in care putem gasi izvor cu apa vindecatoare este Manastirea Horaicioara. Pelerini din toata tara vin la cele trei manastiri sa primeasca apa de la aceste izvoare minunate.

Izvorul Tămăduirii

IZVORUL TĂMĂDUIRII 2020 // Canonul de rugăciune la Praznicul IZVORULUI TĂMĂDUIRII

Iata canonul de rugaciune catre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Praznicul Izvorului Tămăduirii:

Cantarea 1, glasul 1.

Irmosul:

Izvoraste-mi acum, Izvorule, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, dandu-mi darul cuvantului, ca sa laud izvorul tau, care izvoraste viata si har credinciosilor; ca tu ai izvorat pe Cuvantul Cel intr-un ipostas.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Locas de tamaduire mai presus de fire se arata tuturor biserica ta cea sfanta, Fecioara! Ca din moarte vadita ridica lamurit pe credinciosii care alearga la dansa si izvoraste tuturor mangaierea cea din belsug.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Din ceruri reversi noua daruri fara imputinare, ceea ce esti cu adevarat una; caci pe cel orb il faci sa vada lumina, prin tina cea noua, strigand tu de sus catre Leon, mai presus de gand.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Bucura-te, Marie, bucura-te, ceea ce esti lauda de obste si cinstita a neamului omenesc! Ca Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorat vadit, ca o picatura, aratandu-te izvor nemuritor, dumnezeiasca Mireasa.

Cantarea a 3-a.

Irmosul:

Luminat si sfant locas ai Stapanului tuturor te stiu pe tine, Fecioara, si izvor de nestricaciune, care ai izvorat pe Hristos, apa din care ne adapam.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Cat de mare dar ai dat imparatului, Izvorule si Stapana, sfaramand prin apa taria cea infricosatoare a pietrei, care oprea cu dureri cumplite scurgerea udului.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Dar neimputinat curge din tine, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, izvorand din belsug; cu ajutorul tau cei schiopi umbla, multimea celor leprosi se curateste si demonii se inabusa.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Tuturor credinciosilor le imparti vindecare: imparatilor si popoarelor, sarmanilor si ocarmuitorilor; saracilor si bogatilor, revarsandu-le apa indeobste, Izvorule, ca pe un leac fara deosebire.

Cantarea a 4-a.

Irmosul:

Cu adevarat mai mult decat nisipul si decat picaturile ploilor au crescut multimile minunilor izvorului tau, Fecioara, care neincetat curg din belsug peste tot pamantul, tamaduind degrab pe tot cel ce zace de boala grea.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Apa din izvorul tau, Stapana Fecioara, s-a turnat peste sanul cel ros de rani chinuitoare al femeii; si indata au incetat, prin stropire, durerile cele de moarte si a cunoscut ca s-a tamaduit de boala ei.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

De neinteles si mai presus de fire este cu adevarat ceea ce s-a facut prin tine, Nascatoare de Dumnezeu. Ca apa izvorului tau se face tamaduire alungatoare de bolile cele pricinuitoare de moarte, ceea ce firea cu adevarat niciodata nu a vazut.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Neincetat ma omoara vrajmasul cu atatarile desfatarilor, Stapana de Dumnezeu Nascatoare, Izvorule; nu ma trece cu vederea, ci apuca inainte, ajutatoarea cea grabnica, si din cursele lui ma izbaveste, ca necurmat sa te maresc pe tine, cea mult laudata.

Cantarea a 5-a.

Irmosul:

Graite fiind cele cu adevarat minunate ale izvorului tau, Curata Fecioara, umplu de uimire cugetul oamenilor; caci s-au facut peste fire, sfintind pe toti credinciosii.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Grait-au despre darul tau lana, mana si Siloamul si stanca din care a tasnit apa, foisorul lui Solomon, apele Iordanului si fantana samarinencii.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Picaturile izvorului tau, Curata Fecioara, si pe un mort au inviat, lucruri mai presus de cuvant si de pricepere! Ca toate ale tale, Preacurata, biruiesc judecata omeneasca.

Stih: Hristos a Inviat din morti!
Vindeca patimile mele, Fecioara, ceea ce ai uscat izvorul scurgerii de sange, frigurile si fierbinteala aprinderii si boala ofticei, oprirea udului si curgerea pantecelui.

Cantarea a 6-a.

Irmosul:

Cuvintele cantarii te lauda pe tine, curata, ca pe ceea ce esti cu adevarat izvor; ca ai nascut mai presus de cuvant pe Adancul intelepciunii, pe Cel ce a spanzurat norii in vazduh si pamantul pe ape.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Impiedicat-ai prabusirea scarilor, care ameninta cu zdrobirea pe zugravii de acolo, o, Izvorule preasfant, mantuind si pe popor de cutremur, cand s-a daramat locasul.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Pantecele cel mai inainte sterp din pricina nerodirii l-ai dezlegat in chip vadit, prin apa izvorului tau; ca tu ocrotesti si nasterile de prunci, ca ceea ce ai nascut pe Stapanul a toate, ramanand fecioara.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Nici cuvantul, nici mintea, nici limba nu izbutesc sa laude nasterea ta, curata! Ci neputincioase sunt si se rusineaza fata de tine si intelepciunea filozofilor si maiestria ritorilor.

CONDAC, glasul al 8-lea. Podobie: Aparatoare Doamna...

Din izvorul tau cel nesecat, ceea ce esti de Dumnezeu daruita, imi daruiesti mie, izvorand pururea, curgerile harului tau mai presus de cuvant. Caci ca ceea ce ai nascut mai presus de cuget pe Cuvantul, te rog sa ma rourezi cu darul tau, ca sa graiesc tie: Bucura-te, apa izbavitoare!

Cantarea a 7-a.

Irmosul:

Scoateti, bolnavilor, din izvor tamaduiri! Ca Preacurata face sa curga, din izvorul cel dumnezeiesc, indulcirea cea adevarata, izvorand cu adevarat torentul desfatarii. Pentru aceasta sa ne adapam cu totii, cu credinta, din suvoaiele cele imbelsugate.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Minunile tale nemaiauzite, stapana, pe toti credinciosii care le aud ii umplu de mirare. Caci pe cei muti si surzi apa ta ii arata ca pe nise bine graitori; iar pe cei ce patimesc cumplit ii tamaduieste si vindecare le daruieste.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Din vapaia durerilor scoti pe cei ce alearga la tine, curata, rourandu-i cu ape din izvorul cel minu-nat; ca de ulcer se izbaveste omul si de pelagra, iar pe lepros il vindeci si carbunele l-ai stins.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Tineri si fecioare si toti oamenii, pe stapana cu credinta din suflet sa o laudam in chip luminat. Caci a vindecat strapungeri de cuie si boli de ochi si bubele cele rele si umflaturi si pe paralitic.

Cantarea a 8-a.

Irmosul:

Dumnezeiasca si sfanta apa izvoraste izvorul tau, Fecioara. Caci curgerea idropicilor o opreste degrab cu dumnezeiasca chemare a harului. Pentru aceasta te cinstim, Izvorule, in veci.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Sa laudam toti, cu intelepciune, apa cea sfanta si de viata izvoratoare; ca pornirea nadufului pe loc o opreste si libera o face spre rasuflare. O! minunile tale, Curata Nascatoare de Dumnezeu!

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Ce gura va lauda minunea nasterii tale, Prealaudata? Dar si ce minte ar putea sa priveasca izvorul minunilor tale si in cuvinte sa-1 preaslaveasca? Nu este cu putinta firii sa laude cele ale tale.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Toata puterea mortii asupra ta s-a nimicit in intregime, imparateasa si Doamna! Ca tu ai izvorat pe imparatul, pe Viata cea fara de moarte, pe Hristos, Apa si Mana, in veci.

Cantarea a 9-a.

Irmosul:

Apa izvorului tau covarseste toate apele, Fecioara curata, daruind, la vedere, izbavire de boli cumplite si sufletelor toata taria, ca una ce se varsa mai presus de fire.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Ca pe o izbavire de boli, vedem toti acest nou Siloam al izvorului tau, Fecioara; ca orbul a luat vedere si toti dobandim, neincetat, sanatate si viata.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Cei ce cautati sanatate, alergati la izvor! Caci Curata Fecioara salasluieste in apa. Salta si te bucura, multime a credinciosilor, precum se cuvine, ca vei avea in sfantul locas implinirea cererilor.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Inaltatu-s-a mai presus de ceruri apa izvorului tau si cu curgerile ei a strabatut adancurile pamantului; aceasta este ambrozie a sufletului, nectar al credinciosilor, mierea cea din piatra si impartasirea de mana.

Stih: Hristos a Inviat din morti!

Veselesti, Fecioara, pe credinciosi mai presus de fire, izvorand har din izvorul cel vesnic, dandu-le lor putere asupra vrajmasilor, biruinta pururea, sanatate si pace si plinirea cererilor.

SEDELNA glasul al 8-lea. Podobie: Pe intelepciunea si Cuvantul...

Pe Fantana cea pururea nesecata si invioratoare, pe Dumnezeiescul Izvor din care tasnesc suvoaie de apa, cu un glas sa-1 laudam cei ce ii cerem darul; ca in fiecare zi curge si aratand tamaduirile macar ca pe curgerile raurilor. Pentru aceasta, dupa datorie apropiindu-ne cu dragoste, sa scoatem cu credinta din Izvor putere neimputinata si cu adevarat fara de moarte, care roureaza aratat inimile celor binecredinciosi; si cu buzele sa graim: Tu esti mangaierea credinciosilor.