MENIU

Îţi curge mereu nasul şi te doare capul? Mare grijă! Ai putea suferi de o boală gravă

4 afecţiuni care se agravează primăvara

Polipii nazali sunt formațiuni moi, nedureroase, necanceroase ce cresc și obstruează căile nazale și sinusurile. Aceștia atârnă ca niște ciorchini de struguri și se formează în urma inflamației cronice a mucoasei. Cauzele apariției polipilor sunt necunoscute în totalitate, dar un rol important îl au terenul alergic, infecțiile recurente, sensibilitatea la medicamente sau anumite boli autoimune.

În general, polipii nazali afectează adulții si bătrânii, dar (foarte rar) pot fi întâlniți și la copii.  Polipii nazali sunt asociați cu inflamația mucoasei căilor nazale și a sinusurilor ce durează mai mult de 12 săptămâni (rinosinuzita cronică polipoasă este termenul medical corect utilizat). Cu toate acestea, este posibilă existența sinuzitei cronice fără polipi nazali.

Polipii nazali sunt moi și nu se simt; dacă sunt mici, pacienții nu sunt conștienți de prezența lor. Polipul mai mare sau grupurile de polipi pot bloca căile nazale și sinusurile.

Semnele comune și simptomele sinuzitei cronice cu polipi nazali includ:

- secreții nazale abundente (rinoreea);
- obstrucția nazală persistentă; 
- scurgeri rinofaringiene (scurgeri posterioare, prin spatele nasului); 
- scăderea sau absența mirosului; 
- scăderea sau pierderea simțului gustului; 
- durere facială sau durere de cap; 
- durere la nivelul arcadei dentare superioare; 
- prezența presiunii la nivelul frunții și a feței; 
- ronhopatia cronică (sforăit); 
- mâncărimi la nivelul nasului.

Dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, trebuie consultat un doctor. Simptomele sinuzitei cronice sau ale polipilor nazali sunt similare multor boli, inclusiv virozei banale.

De asemenea, trebuie să cereţi de urgență ajutorul unui medic dacă întâmpinați: dificultate în respirație; agravarea bruscă a simptomelor; vedere dublă, scăzută sau limitarea mișcărilor globilor oculari; edem masiv în jurul ochilor; cefalee ce se accentuează brusc, însoțită de febră ridicată sau de imposibilitatea de aplecare a capului în față.

Mai multe articole despre:
sănătate simptome sinuzită