MENIU

Dezvăluire după tragedie. Pompierii știau de existența clubului Colectiv

Conducerea ISU București a fost suspendată din funcție ca urmare a incendiului din clubul Colectiv, anunță un comunicat al IGSU. Motivul: ISU știa de existența clubului Colectiv, dar nu a luat nicio măsură pentru asigurarea securității în local. ISU fusese înștiințat de existența clubului printr-o adresă a firmei EMAGIC, care anunța organizarea unui festival în clubul Colectiv, cu câteva săptămâni înainte de incendiu. UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a cerut demiterea conducerii ISU.    

ISU știa de existența clubului Colectiv din București, în ciuda faptului că șefii instituției și chiar secretarul de stat din MAI Raed Arafat au susținut repetat că respectivul club nu se afla în baza de date.

Adevărul a ieșit la iveală după o anchetă publicată de Tolo.ro, care a descoperit existența unui fax trimis de firma EMAGIC către IGSU, care anunțat organizarea unui eveniment în clubul Colectiv, cu aproximativ o lună înainte de concertul care s-a sfârșit tragic.

Miercuri dimineață, IGSU a transmis un comunicat în care a anunțat și măsurile luate în urma dezvăluirilor - suspendarea conducerii și desemnarea unor noi șefi temporari.

Conducerea ISU BUcurești Ilfov era asigurată de Colonelul Guță MIhai Mirel - Inspector șef, Lt. colonelul Șchiopu Orlando - prim adjunct, și Lt. colonelul Aldoiu Giani, adjunct. 

  

"În data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recepţionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica PIONIERUL – etaj 1 şi Club Colectiv (pentru zilele de 25 şi 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015.

La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Din datele preliminare reieşite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30. Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri.

La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – EMAGIC – fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului.

Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unităţii", precizează comunicatul.

60 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie. 

Mai multe articole despre:
pompieri ISU IGSU colectiv pionierul