MENIU

Israelul amenință gruparea Hezbollah: Vom face ce este necesar pentru a ne asigura apărarea

Israelul amenință gruparea Hezbollah

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat gruparea libaneză Hezbollah asupra oricărei operaţiuni care ar viza țara sa. Avertismentul vine la o zi după ce armata israeliană a efectuat un raid în Siria, ca răspuns la ”tentative” de a plasa bombe la frontiera sa. Regimul sirian este susținut militar de gruparea teroristă în lupta împotriva rebelilor.

"Am lovit o celulă şi acum îi lovim pe cei responsabili", a transmis Netanyahu, aluzie la un grup de patru bărbaţi pe care armata a anunțat că i-a ucis, duminică, în timp ce încercau să pună bombe la frontiera siriană.
 
Într-o vizită militară în centrul țării, Netanyahu a amenințat că ”Israelul va face ce este necesar pentru a-şi asigura apărarea”, sugerând Hezbollah ”să ţină cont de acest lucru.”
 
De la începutul războiului civil, în 2011, premierul a ordonat mai multe raiduri în Siria, acuzând ameninţări din partea acestei țări şi a Libanului. Regimul de acolo este susţinut militar de Iran şi Hezbollah, duşmani declaraţi ai Israelului, în lupta cu grupările rebele.

În ultimele luni, loviturile s-au intensificat în Siria, fără ca armata israeliană să le revendice. Responsabilii militari israelieni au evocat totuşi "un al doilea front" al Hezbollah, foarte influent în Liban şi aliat al Teheranului, pe platoul Golan din Siria. În plus, armata israeliană a trimis întăriri de-a lungul frontierei sale nordice, la intersecţia Libanului cu Siria, spunând că ”a ridicat nivelul de pregătire împotriva unor acţiuni inamice potenţiale.”
 
Luni seară, Israelul a revendicat însă mai multe lovituri aeriene asupra armatei siriene, motivând că au fost ”represalii la tentative de a plasa bombe artizanale de-a lungul frontierei.”

"Forţele armate israeliene consideră guvernul sirian responsabil de toate activităţile de pe teritoriul sirian şi vor continua să acţioneze cu determinare împotriva tuturor încălcărilor suveranităţii israeliene", a avertizat armata, citată de Agerpres.


Mai multe articole despre:
israel hezbollah siria