MENIU

Iranul, așteptat la ONU. Trump, posibilă întâlnire cu liderul iranian

Reuniunea ONU de săptămâna viitoare ar putea schimba relațiile tensionate dintre Washington și Teheran din ultimele zile, consideră analiștii. O ultimă decizie înaintea reuniunii de la New York este acceptarea prezenței reprezentanților Iranului la ONU. Președintele Hassan Rouhani şi șeful diplomației iraniene, Mohammed Javad Zarif, au primit vize de călătorie din partea autorităților americane, pentru a se putea deplasa la reuniunea ONU.

În urmă cu o doar zi, SUA blocase accesul lui Zarif pentru pregătirea vizitei liderului de la Teheran. 

„Ministrul de Externe, Javad Zarif, pleacă vineri dimineaţă la New York, pentru a participa la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale ONU", a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, relatează Reuters, citat de agerpres.ro.

Delegația iraniană care urma să organizeze venirea lui Rohani la New York este condusă de şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif.

Reuniunea Adunării Generale ONU începe în 24 septembrie, la New York.

După ce la începutul lunii septembrie președintele american declara că este dispus să îl întâlnească pe liderul iranian, după atacurile din Arabia Saudită de la sfârșitul săptămânii trecute, Trump a sugerat că această întâlnire nu va mai avea loc.

Preşedintele american a declarat marți că nu exclude posibilitatea să îl întâlnească pe omologul său iranian Hassan Rohani, dar preferă ”să nu-l întâlnească” la ONU, în contextul în care Washingtonul se declară convins că Teheranul este autorul unui atac împotriva Arabiei Saudite.

„Eu nu exclud niciodată nimic, dar prefer să nu-l întâlnesc” în cursul Adunării Generale a ONU, la New York, i-a răspuns Trump unui jurnalist care l-a întrebat dacă este în continuare posibilă o întâlnire cu Rohani.

Atacurile împotriva infrastructurilor petroliere din Arabia Saudită de sâmbăta trecută au tensionat și mai mult relațiile dintre Washington și Teheran. Partea americană consideră că atacurile au fost pregătite de Iran și aprobate de ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a relatat miercuri televiziunea americană CBS News, care citează un responsabil american sub acoperirea anonimatului, potrivit agerpres.ro.

Anterior, secretarul american de stat Mike Pompeo, în vizită în Arabia Saudită, asigura că acest "act de război" poartă "amprentele digitale ale ayatollahului".

Preşedintele american a anunţat miercuri o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului, după atacurile de sâmbătă.

Arabia Saudită a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, resturile unei drone şi ale unei rachete despre care Riadul susţine că ar fost găsite la instalaţiile petroliere atacate la sfârşitul săptămânii. Potrivit Ministerului Apărării de la Riad, în atac s-ar fi folosit 18 drone şi 7 rachete de croazieră şi că ele au fost lansate dintr-o zona care exclude Yemenul ca loc de provenienţă. 

Teheranul neagă în continuare că ar fi avut cea mai mică implicare în aceste lovituri care au vizat o uzină și un zăcământ, și care au afectat puternic producția saudită de petrol. Rebelii yemeniți Houthis, susținuți de Teheran, au revendicat aceste atacuri.

Statele Unite au furnizat imagini din satelit și au citat informații ale serviciilor secrete pentru a-și susține acuzațiile privind implicarea directă a Iranului în atacurile asupra instalațiilor petroliere saudite

EXPLOZIV. Cum a decurs atacul din Arabia Saudită. SUA vin cu dovezi pentru implicarea Iranului

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran, inamici declaraţi, s-au accentuat după retragerea Washingtonului, în 2018, din acordul internaţional semnat cu trei ani înainte. Textul, care urmărea să împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară, a fost considerat prea tolerant de liderul american, Donald Trump.

În prezent, este așteptat raportul experților ONU care sunt în Arabia Saudită pentru o anchetă internaţională asupra atacurilor. Mandatul acestor experţi se bazează pe rezoluţia care a sprijinit acordul nuclear din 2015 cu Iranul şi pe rezoluţia care a decretat un embargo asupra vânzărilor de arme în Yemen, potrivit unor surse diplomatice citate de agențiile internaționale de presă.