MENIU

ÎPS Teodosie, despre Vladimir Putin: Nu a mitraliat ctitoriile! Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat într-o conferință de presă de către jurnaliști ce părere are despre Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.

Reporter: Spuneți-ne, vă rugăm frumos, mai pe la începutul războiului, așa, vorbeați despre Vladimir Putin că a adus foarte multe jertfe și că nu îl considerați răufăcător. Acum mai aveți aceeași părere?

ÎPS Teodosie: Păi, ceea ce a adus a rămas! Dar ce? A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu! Nu a făcut nimic cu ele! Sunt aceleași! Nu trebuie să am eu o părere.

Întrebat ce părere are acum despre Vladimir Putin, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”.  

„Dumnezeu să oprească această nedreaptă bătaie, că nici un război nu este drept. Îndemn pe toţi preoţii şi credincioşii să înteţească rugăciunile. Postul Mare este perioada cea mai sfântă, cea mai folositoare. Ea corespunde cu durerea semenilor noştri fugiţi aici. Trebuie să unim postul cu milostenia, cu grija pentru cei refugiaţi. Nevoia lor ne face mai disponibili.  Sperăm să nu ţină războiul acesta, dar cât va ţine vom fi alături de cei năpăstuiţi”, a mai spus episcopul în trecut, în data de 8 februarie, la Radio Dobrogea, înainte ca războiul din Ucraina să izbucnească.
    
„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie, în emisiunea de la radio.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că ”recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil.”. Totodată, Bănescu punctează și că ”(...) Inversiunea morală e insuportabilă în registrul creștin și denunțată ferm în Evanghelii”.

”Perseverarea diabolică în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare.

Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați ar conta!

Fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul cu chipul hidos al crimei, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr.

Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil.

Inversiunea morală e insuportabilă în registrul creștin și denunțată ferm în Evanghelii.”, transmite Vasile Bănescu.

 

Mai multe articole despre:
ips teodosie putin razboi in ucraina