MENIU

Ipoteză în cazul tragediei din Beirut: substanța explozibilă ar fi provenit de pe o navă moldovenească, aflată ÎNSĂ sub pavilion panamez

beirut

Conform agenției de presă ruse TASS, substanţa care ar fi provocat explozia din Beirut, Liban provenea de pe o navă sub pavilion moldovenesc, numită Rhosus.  Agenția Navală din Republica Moldova a dezmințit această informație printr-un comunicat de presă. Potrivit PUBLIKA.md, 2750 de tone de azotat de amoniu ar fi fost aduse acolo pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova, acum câţiva ani..

LATER EDIT: Agenţia Navală de la Chișinău precizează că Nava Rhosus a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23 februarie 2012, iar din anul 2014, nu mai naviga sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, și a fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare. Potrivit intituției citate, proprietarul navei, conform informației din Registrul de Stat al Navelor, este o companie înregistrată în Panama. Totodată, această navă a fost transmisă în chirie unei companii din Insulele Marshall.

"Menționăm că marfa transportată de această navă la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei Rhosus. Având în vedere cele menționate, Agenția Navală a Republicii Moldova sa autosesizat pe acest subiect, și va acorda toată informația de care dispune autorităților interesate pentru desfășurarea investigațiilor pe subiectul dat", mai precizează comunicatul Agenţiei Navale a Republicii Moldova.

INFORMAȚIA INIȚIALĂ: Surse de la Beirut au comunicat pentru corespondentul că încărcătura a fost confiscată în 2014 de pe nava moldovenească Rhosus cu echipaj ucrainean. Azotatul de amoniu era transportat din Georgia în Mozambic, dar nava a fost oprită în Beirut de către autorităţile libaneze, din cauza încălcării regulilor de exploatare a navei.

Potrivit informaţiilor prezentate în cadrul reuniunii Consiliului Suprem de Apărare al Libanului, explozia s-a produs în timpul lucrărilor de sudare, care trebuiau să închisă accesul în interior. Din cauza scânteilor, s-au aprins nişte materiale pirotehnice aflate în depozit, iar ulterior, au explodat cele 2750 de tone de azotat de amoniu. Explozia puternică a echivalat după intensitate cu un cutremur de 4,5. În urma deflagraţiei, toată infrastructura portului a fost distrusă. Marinarii ucraineni de pe vas au fost repatriați, cu excepția comandantului și a altor patru membri ai echipajului, cărora li s-a interzis să părăsească nava.

Potrivit LBCI, proprietarul acestei nave a fost omul de afaceri Igor Greciuşkin, care, potrivit marinarilor, a abandonat nava. La bordul navei se aflau opt ucraineni şi un rus. Directorul fondului de asistenţă pentru marinarii ucraineni Natalia Klamm a declarat că cinci ucraineni au fost repatriaţi, iar alţi trei şi un cetăţean rus au rămas pe navă. Aceştia au cerut mult timp ajutor, deoarece au fost lăsaţi fără surse de existenţă. Abia peste un an, aceştia au revenit acasă. 

Din cauza pericolului păstrătii încărcăturii pe navă, conducerea portului a decis să transfere marfa confiscată în unul dintre depozitele de pe uscat. Între timp, instanţele au emis, la cererea creditorilor, trei decizii de sechestrare a navei.

Dramatic video shows a massive explosion near Beirut\"s port that caused destruction to homes miles away. Dozens have been killed and thousands are believed to be injured, officials say. https://t.co/wOOvmOdkM4 pic.twitter.com/2QxqtTfuQz

— CNN (@CNN) August 4, 2020
Mai multe articole despre:
Beirut