MENIU

Ion Iliescu împlinește azi 92 de ani. Fostul președinte n-a mai apărut în public de câțiva ani

Nina și Ion Iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu împlinește azi 92 de ani. Fostul șef al statului a avut în ultimii 5 ani ani apariții sporadice, iar la ultimele alegeri a solicitat urna mobilă. Primul șef de stat de după prăbușirea regimului comunist, Ion Iliescu rămâne un personaj controversat, atât pentru rolul avut în Revoluția din decembrie 1989, cât și în Mineriada din anul următor. Pe de altă parte, în perioada ultimului său mandat la Cotroceni, România a aderat la NATO și a finalizat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, dar în toamna anului trecut dosarul a fost retrimis de instanța supremă Parchetului Militar, pentru refacerea anchetei.

În ultimii ani, Ion Iliescu a avut probleme de sănătate și a ajuns de mai multe ori la spitalul Elias, unde a și fost operat pe cord pentru a i se pune mai multe stenturi. Pe 22 decembrie 2021, fostul președinte a postat pe blogul personal un mesaj cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la Revoluția din 1989. 

Ion Iliescu este căsătorit, de mai bine de 70 de ani, cu Nina, pe care a cunocut-o în timpul studenției, la Moscova.