MENIU

Ion Cristoiu: "Nemţii erau iubitori de refugiaţi, până când au ajuns la Munchen"

Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, jurnalistul Ion Cristoiu a criticat aspru schimbarea de atitudine a liderilor europeni în ceea ce priveşte criza imigranţilor. 

Berlinul a restabilit, duminică, în mod „provizoriu”, controalele la frontiere, după ce s-a confruntat cu un nou aflux masiv de imigranţi. Într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Jocuri de putere”, de la Realitatea TV, jurnalistul Ion Cristoiu s-a declarat extrem de surprins de această decizie.

„Am simţit nevoia să mă frec la ochi: aseară ziceam să îi primim cu braţele deschise, să fim omenoşi, iar în seara asta era aşa. După ce germanii au spus că îi primesc cu braţele deschise, acum au trecut de partea cealaltă. Verifică fiecare camion. E o nebunie! (...) În trenuri urcă poliţişti germani şi cer la fiecare biletele, nu doar la refugiaţi (...) Graniţele nu s-au închis pentru refugiaţi. Pe partea terestră sunt oprite maşini, camioane şi sunt controlate, iar trenurile sunt oprite înainte de a intra în Germania. Se urcă poliţiştii şi iau paşaport cu paşaport.”, a spus el.

Totodată, Cristoriu a criticat atitudinea liderilor occidentali, care şi-au schimbat radical poziţia vizavi de problema refugiaţilor.

„Cum se poate ca nişte lideri occidentali să sară dintr-o parte în alta? În 24 de ore, aceiaşi lideri – cu servicii secrete, cu jurnalişti, cu consilieri -, dar în partea cealaltă. (...) Aseară erau refugiaţi, acum sunt imigranţi. Aseară era ticălosul de Viktor Orban, în seara asta... Grecia şi Italia trebuie să aibă grijă. (...) Nemţii erau iubitori de refugiaţi, până când au ajuns la Munchen. Când au ajuns la Munchen, au zis staţi puţin că noi vă iubeam când eraţi în Ungaria”, a comentat el.

În opinia jurnalistului, situaţia din aceste zile, când introducerea de către Germania a controalelor la frontieră a provocat ambuteiaje de zeci de kilometri pe autostrăzile din Austria, a dovedit disfuncţionalitatea unei legi.

„O altă nebunie a liderilor occidentali şi a cancelarului german: legea spune că cine intră din afara spaţiului Schengen trebuie să prezinte paşaportul. În momentul în care au venit 1.000 de oameni fără paşaport, legea nu a mai funcţionat. Asta a fost principala nebunie a Europei zilele astea”, a spus Cristoiu.

„Acest exod a fost pregătit. Era clar, oamenii vindeau la Damasc, în Turcia, tot ce aveau mai bun, oamenii îşi pregăteau bărci.... Unde erau serviciile occidentale, serviciile secrete? E o problemă. Nişte oameni încearcă să cumpere bărci, îşi pregătesc bărci de salvare. Ele, aceste servici, au informat pe Merkel, pe Hollande, pe Iohannis? Unde erau lucrătorii de la informaţii? (...) E un mare mister”, a mai completat Ion Cristoiu în cele din urmă.