MENIU

ION CRISTOIU, despre REDUCEREA CAS: "O făgăduială pur electorală!"

"A promis o măsură pe care nu o va lua niciodată", a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat în emisiunea Jocuri de Putere că reducerea CAS este "o făgăduială pur electorală". "Victor Ponta a promis o măsură pe care nu o va lua niciodată", a spus Cristoiu.

"FMI a procedat corect, plecarea lor este un semn al negocierilor. Nici nu cred că a minţit Victor Ponta. Trebuie să înţelegem că reducerea CAS este o măsură cerută mereu de Crin Antonescu, ca o componentă liberală a Guvernării USL", a explicat Ion Cristoiu în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la REALITATEA TV.

Jurnalistul a spus că prin această măsură, "dezvolţi IMM-urile dar nu mai ai bani de protecţie socială". "Victor Ponta are două probleme. În primul rând are nevoie şi de alte voturi şi în al doilea rând "îi pute" stânga. La noi în România nimeni nu mai vrea să fie de stânga. Am înţeles că toţi vor să fie de dreapta.

Victor Ponta vrea să fie de dreapta. Să se ducă la PNL. Această măsură a anunţat-o înainte de europarlamentare,  ca să recupereze deficitul de voturi pe care le-a pierdut la ruperea USL. Acum, candidează mai mult ca sigur. A promis o măsură pe care nu o va lua niciodată, pentru că a trimis-o Parlamentului. Parlamentarii o să o amâne. Este o făgăduială pur electorală", a spus jurnalistul Ion Cristoiu. 

Cât despre plecarea FMI, Cristoiu a explicat că este justificată. "FMI a făcut o obiecţie: "De unde scoateţi banii pe care îi pierdeţi?". FMI ne-a lăsat în plata domnului", a spus Ion Cristoiu.

Victor Ponta a anunţat că contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar. Măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului şi reprezintă o decizie "rezonabilă şi sustenabilă" pe care Guvernul şi-o asumă.

"Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.