MENIU

Iohannis va vizita Bulgaria săptămâna viitoare. Pas important privind aderarea la Schengen

Aderare Schengen

Klaus Iohannis merge săptămâna viitoare în Bulgaria. Șeful statului a anunțat încă de luna trecută că va avea acțiuni comune cu țara vecină pentru aderarea la Spațiul Schengen. 

Și asta pentru că România și Bulgaria au fost respinse la pachet în Consiliul JAI din luna decembrie.

Klaus Iohannis va fi așteptat la Sofia de președintele Rumen Radev. Cel mai probabil cei doi oficiali vor vizita zona de graniță dintre România și Bulgaria. 

Pe 9 și 10 martie au loc ședințele Consiliului JAI de la Bruxelles, unde miniștrii de Interne și de Justiție din Uniunea Europeană vor discuta despre situația generală a spațiului Schengen, fără a pune pe masă însă problema României, 

Reamintim că ministrul de Interne al Austriei  - țară care a dat un vot negativ privind aderarea la spațiul comunitar în decembrie 2022 - a fost invitat de omologul său de la București să vină în țara noastră. Potrivit surselor Realitatea PLUS, invitația vine însă cu o condiție: dacă acceptă invitația, austriacul trebuie să vină cu vești bune și să anunțe că Austria sprijină aderarea țării noastre la spațiul Schengen până la finalul anului. 

Cert este că avem în continuare probleme cu mai multe țări, inclusiv cu Olanda, care nu s-a răzgândit în privința Bulgariei, fapt ce ne afectează și pe noi, deoarece suntem luați "la pachet" cu țara vecină privind accesul în spațiul comunitar.

În context, reamintim că Olanda a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos și-au motivat votul din 8 decembrie, de la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), prin faptul că nu sunt de acord cu intrarea Bulgariei în Schengen, cele două state fiind cuplate în prima variantă de vot.

Nici Suedia, potrivit surselor Realitatea PLUS, nu și-ar dori ca Bulgaria să intre în spațiul Schengen. Aceleași surse spun că este mai plauzibil să ne decuplăm de Bulgaria decât să obținem un vot pozitiv împreună. Este, deci, luată în calcul și această variantă. 

Mai multe articole despre:
iohannis bulgaria vizita schengen