MENIU

Iohannis, un nou atac la Guvern: ”Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre”

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar la UBB

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 30 septembrie a.c., la Cluj-Napoca, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2019-2020.

La Universitatea „Babeș-Bolyai”, Klaus Iohannis a făcut, din nou, referire la slaba pregătire profesională a celor din Guvernul României, spunând că guvernanții nu au nici vorbă de viziune ori preocupare pentru excelență în educație.

”Promovarea excelenței în educație și cercetare este cea de-a treia valoare, reflectată de eforturile Universității de a încuraja cercetarea și de a garanta calitatea actului educațional. Cooperarea cu parteneri externi, atât în domeniul cercetării, cât și în dezvoltarea de programe educaționale, face din „Babeș-Bolyai” una dintre universitățile românești bine pregătite pentru un mediu din ce în ce mai competitiv.

Aceste atitudini și abordări ar trebui să fie asumate la nivelul întregului sistem de educație din România. Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori preocupare pentru excelență în educație.

Singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nicio vocație și fără nicio preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ. Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre.

Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară.

Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultură a calității bine conturată și cu o cooperare activă atât cu mediul privat, cât și cu parteneri europeni și internaționali, putem să oferim aceste oportunități.

Nu este o coincidență că în ultimii ani am fost martorii unei transformări a Clujului într-un magnet pentru tineri talentați și ambițioși din întreaga Românie. Mediul universitar și cel economic de aici au făcut deja acești primi pași cruciali spre normalitate și modernitate.

Vă încurajez, de asemenea, să vă uniți forțele. Centrele universitare românești au oportunitatea de a utiliza în comun resurse importante, aducând la un loc potențialul tuturor universităților și al institutelor de cercetare performante.

Fără o abordare strategică de colaborare, bazată pe excelență și meritocrație, universitățile românești riscă să nu aibă realizări notabile în topurile mondiale.

Diferența de buget dintre universitățile românești și cele din topurile internaționale este uriașă, iar o posibilă soluție pentru a putea fi competitive este crearea unor universități puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar și al autorităților locale, a declarat Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
Babeş-Bolyai guvern Klaus Iohannis