MENIU

Iohannis, PRIMA REACȚIE după anunțul lui Putin: România reiterează apelul către Rusia de a opri IMEDIAT agresiunea împotriva Ucrainei

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele României Klaus Iohannis a condamnat, miercuri, în termeni foarte fermi anunțul liderului de la Kremlin Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, decizie luată pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit președintelui rus, startul acestei noi etape pe care Kremlinul a decis să o pună în practică ar urma să înceapă chiar astăzi. Liderul rus a invocat o amenințare directă la adresa Rusiei, coordonată de NATO și marile puteri occidentale, în fața căreia Moscova va folosi toate resursele posibile, sugerând din nou apelarea la arsenalul nuclear.  

"România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin despre următorii pași ai Rusiei spre escaladarea în continuare a războiului său ilegal împotriva Ucrainei🇺🇦.

România își reiterează apelul către Rusai să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă complet toate forțele armate", a scris Iohannis, într-un mesaj publicat, miercuri după-amiază, pe contul său de Twitter.

Șeful statului se află zilele acestea în Statele Unite ale Americii, acolo unde participă la Adunarea Generală a ONU de la New York. Printre cele mai sensibile subiecte aflate pe agenda discuțiilor celor 150 de șefi de stat și de guvern reuniți la New York încă de luni se află și războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. 

O poziție fermă a afișat în cursul zilei de miercuri și premierul Nicolae Ciucă. Șeful Guvernului a precizat, la începutul ședinței de miercuri a Executivului, că a luat act "cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie".

"Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE. Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a declarat Ciucă.