MENIU

Klaus Iohannis a desfiinţat Legea salarizării la întâlnirea cu Dăncilă şi Vasilescu. DOCUMENT

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au fost invitate de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru a da explicații despre efectele legii salarizării, transmite Realitatea TV. Într-un comunicat de presă,  Administraţia Prezidenţială precizează că şeful statului a atras atenţia asupra aplicării legii salarizării, dar mai ales asupra disfuncţionalităţilor ce survin din actul normativ. Totodată, preşedintele a atras atenţia şi asupra lipsei de predictibilitate din măsurile fiscal-bugetare.

Redăm, în continuare, comunicatul de la Cotroceni:

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 3 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru, și cu doamna Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea Președintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE.

Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative. Prim-ministrul a prezentat Președintelui României situația salarială, oferind asigurări de stabilitate în privința resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent.

La rândul său, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, făcând referire la grila salarială care își va produce pe deplin efectele din 2022. Totodată, a fost exprimată poziția Guvernului de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut. Deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților. Remedierea acestor deficiențe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta.

În acest sens, Președintele României a atras atenția că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern.

În legătură cu creșterile mult așteptate ale salariilor medicilor, dar și ale personalului din educație, măsuri care rezolvă doar parțial problemele de fond din aceste domenii, Președintele României a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare.

Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început la ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, clarificări cu privire la legea salarizării, arătând că există categorii de angajaţi nemulţumiţi şi manifestări sindicale. "Am dorit, aşa cum am convenit împreună, să avem o discuţie pe tema salarizării fiindcă lucrurile au evoluat şi, după un prim trimestru de aplicare a legii, cred că putem să tragem primele concluzii. Pe de altă parte, vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi, vedem că există manifestări sindicale şi vreau să mă edificaţi", a spus Iohannis, la începutul întâlnirii.

Anterior, Viorica Dăncilă a afirmat că discuţiile cu şeful statului vor avea ca tema salarizarea şi bugetul. Ea a admis, marţi, răspunzând unei întrebări despre scăderea valorii contribuţiilor la pilonul II de pensii, că, odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, "se pare că nu au crescut salariile peste tot" şi a susţinut că vor fi găsite soluţii.

Întâlnirea solicitată de președintele Iohannis vine în contextul amplelor proteste ale funcționarilor și angajaților de stat, nemulțumiți de efectele legii salarizării și ale transferului de contribuții sociale.

"Da, astăzi merg la Cotroceni. Mi se pare un lucru firesc, aşa cum am spus la învestitură, vreau să am o foarte bună cooperare între instituţii. Această deplasare la Cotroceni se încadrează în ceea ce am spus atunci. Discuţiile se vor axa pe salarizare, pe buget. Deci, cam astea sunt subiectele la modul general. După ce o să vorbesc cu domnul preşedinte, o să vă dau mai multe detalii", a precizat Dăncilă.

Premierul a explicat că întâlnirea cu şeful statului a fost stabilită la ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Am discutat acest lucru când am avut CSAT-ul (...) cu mai mult timp în urmă, parcă două săptămâni. Am vorbit atunci despre o întâlnire pentru a discuta aceste subiecte. Deci, nu este o invitaţie de care nu ştiam sau o surpriză, am discutat atunci, rămânea să stabilim doar data", a arătat Dăncilă.

Dancilă, chemată să dea explicații în Parlament în Săptămâna Patimilor

Premierul Dăncilă are o agendă încărcată în Săptămâna Mare. Viorica Dăncilă a fost invitată tot marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile din cadrul Orei Guvernului.

Liberalii i-au solicitat explicaţii pentru starea actuală a economiei româneşti.

Iohannis: Țopăiala fiscal-bugetară aduce 3 lei în plus

Președintele Klaus Iohannis a criticat în repetate rânduri "țopăiala fiscală" a guvernelor PSD-ALDE, lucru extrem de îngrijorător pentru economie.

Șeful statului a solicitat la sfârșitul anului trecut coaliției de guvernare să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la politica fiscală hazardată.

"Când am învestit acest guvern, am avut o solicitare simplă și clară: i-am rugat să stopeze țopăiala fiscal-bugetară", a spus președintele în noiembrie 2017.

Iohannis a mai susținut că actuala crește economică a României, deși este cea mai mare din UE, nu este neapărat un motiv de bucurie deoarece nu este sustenabilă. Ea se bazează mult pe consum, în vreme ce investițiile lipsesc.

Iohannis a făcut apoi și un calcul care demonstrează că măsurile anunțate de Guvernul PSD-ALDE nu vor duce la măririle de salarii mult promise: "La un salariu mediu brut pe economie de 3329 de lei, salariul net este de 2335 de lei. Dacă aplicăm măsurile propuse de coaliția PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm de Guvern, dacă pornim de la premisa că angajatorul e de bună credință și nu vrea să scadă salariile, la un total cost al angajatorului de 4086 lei care rămâne așa, salariatul câștigă trei lei! Marea revoluție fiscală a coaliției PSD-ALDE e caraghioasă!".

Deficitul bugetar, mai mare cu 5,9 miliarde de lei decât anul trecut

După primele două luni ale anului, statul nu a reuşit să echilibreze balanţa cheltuielor. Sumele care au plecat din buget au fost cu 40% mai mari decât la începutul lui 2017. Salariile şi asistenţa socială au însemnat aproape 29 de miliarde de lei, în timp ce pentru investiţiile abia au ajuns la 3,4 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanţelor pentru primele două luni din acest an arată un deficit bugetat cu aproape 5,9 miliarde de lei mai mare decât în perioada similară a lui 2017.