MENIU

VIDEO Iohannis, după ședința de URGENȚĂ de la Cotroceni: Până nu avem vaccin, singura soluție sunt restricții mai dure

Iohannis: Până nu avem vaccin, singura soluție sunt restricții mai dure

Președintele României, Klaus Iohannis, susține, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Șeful statului a precizat că evoluția pandemiei este într-un moment crucial și a depășit amploarea din primul val. În acest context, șeful statului a vorbit despre necesitatea impunerii restricțiilor, precum și despre necesitatea respectării acestora.

Principalele declarații:

Este evident că virusul se răspândește acum mult mai puternic ca în primăvară și că până nu vom avea un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.

Restricțiile în vigoare în România au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe de pe sistemul sanitar. Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbă radical modul de viață, dar din păcate, am văzut că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente

Veștile privind un vaccin sunt destul de bune dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs etape până la vaccinarea propriu zisă. De vaccin va beneficia inițial tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală

O campanie de vaccinare bine organizată ne va da șansa de a ne întoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții

ÎNTREBĂRI

Antena 3: Spuneați în vară că nu doriți alegeri sub semnul pandemiei. Ce v-a făcut să vă răzgândiți? Ar fi oportun să avem alegeri?

Iohannis: Din nefericire avem două probleme grave: pandemia, despre care am învățat multe între timp, dar și o problemă politică. Avem un parlament dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimitate, care trage permanent frâna de mână și lucrurile nu pot fi mișcate cum își doresc românii. Românii vor un parlament legitim, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să stăm în acest blocaj politic al PSD fără alegeri. Din toate aceste motive suntem acum în situația să organizăm alegeri parlamentare la termen, e singura soluție prin care românii își pot alege acum un Parlament care să permită construirea unui guvern puternic în jurul PNL, împreună cu alte partide democratice.

Radio România Actualități: Camera Deputaților a decis că piețele pot funcționa și în spațiile închise. Veți promulga legea?
 
Klaus Iohannis: Cred că măsura luată de guvern e justă, nu se închid toate piețele, ci doar cele care funcționează în spații închise. Piețele în aer liber vor funcționa în continuare. Măsura e limitată în timp, a fost luată doar pentru câteva săptămâni. Faptul că guvernul hotărăște ceva și majoritatea PSD fără să se documenteze hotărăște invers e încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri. Nu se poate să se funcționeze așa.
 

TVR: Înțeleg că nu veți promulga legea cu redeschiderea piețelor. V-ați propus un anumit indice, rată a infectărilor după aceste restricții?

Iohannis:  Aceste măsuri sunt propuse de experții noștri. Pentru a vedea dacă măsurile prind trebuie să avem răbdare să așteptăm rezultatul. Unii au spus că au venit prea repede, alții că prea încet. Adevărul că nu se poate să iei în fiecare zi noi măsuri. Trebuie așteptat 2 săptămâni pentru a vedea efectele noului set.

Antena 1: Dacă măsurile nu au efect, sunteți de acord cu o carantină totală înainte de sărbători?
 
Iohannis: Nu luăm în calcul acum o carantinare totală, nici de sărbători.
 
Digi 24: De ce campania electorală nu se poate desfășura tot exclusiv online în pandemie, ca și școala?
 
Iohannis: Campania electorală se poate desfășura online. adunările sunt oricum interzise, nici nu sunt necesare, politicienii activi își pot face cunoscută oferta. Nu este nevoie de adunări electorale în această perioadă
 
Realitatea Plus: Vă temeți că PNL ar putea pierde procente importante la alegerile din decembrie?
 
Iohannis: Nu cred că PNL va pierde alegerile, cred că le va câștiga și va genera o majoritate cu alte partide democratice pentru a păstra PSD în afara deciziei politice. Suntem în pandemia prin care trebuie să trecem iar guvernul a fost ales ca să gestioneze treburile publice, indiferent cât de popular sau nepopular devii, măsurile trebuie luate, pe primul loc nu sunt sondajele, ci românii și sănătatea lor. După alegeri mă aștept la un guvern format în jurul PNL.
 

Întâlnirea președintelui cu jurnaliștii a venit după ședința de urgență cu specialiștii din domeniul medical, oameni care au un rol important în gestionarea pandemiei de covid.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru a doua săptămână la rând, o ședință la Palatul Cotroceni pentru analizarea evoluției epidemiei de coronavirus și a situației în care se află România la acest moment. La ședința au participat mai mulți specialiști din domeniul medical. Astfel, la Palatul Cotroceni au fost prezenți premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentu Situații de Urgență, ca și reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila, dar și alți specialiști, ca directorul Institutului Național de Sănătate Publică, al Institutului Cantacuzino și managerul Spitalului de boli infecțioase Brașov, Andreea Moldovan. 

Incidența cazurilor la nivelul țării în ultimele 24 de ore arată că jumătate din țară se află în scenariul roșu, cu rată de infectare peste 3 la mia de locuitori. Cea mai mare rată a incidenței se înregistrează în Sibiu cu 6.89, urmat de Cluj cu 6.56 și Sălaj 6.47. De asemenea, în Timiș rata este de 6.38.

Mai multe articole despre:
klaus iohannis