MENIU

Ioana Mihăilă: S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid în pandemie. Când va fi făcut public raportul

Ministrul Sănătății a reiterat, miercuri, că decesele cauzate de Covid-19 fie nu au fost raportate corect, fie nu au fost înregistrate corect în diversele baze de date. Ministrul Sănătății nu a precizat însă despre ce diferență este vorba. În schimb, a precizat că ”s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de Covid în această pandemie”.

Întrebată despre raportul privind decesele cauzate de Covid-19, Ioana Mihăilă s-a referit doar la cel preliminar, care deja a fost prezentat, spunând că acesta arată că raportarea în diversele baze de date nu a dat rezultate similare.

Referitor la informațiile apărute în presă, conform cărora ar fi vorba despre cel puțin 5.000 de decese în plus față de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătății a răspuns că numărul real al morților ar putea rămâne necunoscut, unul dintre motive fiind și faptul că nu toate persoanele infectate au fost diagnosticate. 

”M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus Mihăilă la Europa FM. 

Raportul final privind decesele Covid ar urma să fie prezentat de ministrul Sănătății joi dimineață, într-o conferință de presă, potrivit hotnews.