MENIU

Ioana Mihăilă intervine în criza citostaticelor de la Institutul Oncologic! Prima măsură luată de ministrul Sănătății

Prima măsură a ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, în scandalul de la Institutul Oncologic Fundeni

Ministrul Sănătății intervine în scandalul de la Institutul Oncologic din București! Ioana Mihăilă a anunțat o primă măsură după lipsa citostaticelor ce durează de cel puțin 11 zile. Discontinuitățile în aprovizionare au fost rezolvate, iar medicamentele vor fi disponibile pentru bolnavi de săptămâna viitoare, a transmis ministrul.

Ministrul Sănătății a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”  București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

Conform datelor furnizate de către cei responsabili,  în prezent, în cadrul unității sanitare, există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Această situație se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru.

Echipa de conducere a IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că astăzi, a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

 “Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.

Situația de la Institutul Oncologic din Capitală durează de cel puțin o lună, încă din timpul mandatului fostului ministru Vlad Voiculescu. Medicii cer cu disperare medicamente ca să poată salva în continuare viețile celor care a căror viață atârnă, practic, de un fir de ață.

Criză URIAȘĂ la Institutul Oncologic: Bolnavii de cancer, fără tratament de 11 zile! Vlad Voiculescu spune că nu știa de problemă. Cum a reacționat noul ministru