MENIU

Ioan Talpeș, la Culisele Satului Paralel: "Unirea României cu Rep. Molodva ar fi un dezastru fără niște garanții. Situația de criză ar atrage țara noastră după ea"

Fostul sef SIE Ioan Talpes

Fostul șef al SIE, Ioan Talpeș, a vorbit, duminică seara, în emisiunea "Culisele Staului Paralel", de la Realitatea PLUS, despre oportunitatea scrisorii trimise de 85 de deputați basarabeni din Parlamentul Independenței și personalități marcante ale Mișcării de renaștere națională din Republica Moldova,  care cer ca Basarabia și România să se unească.

"Oricând o asemenea scrisoare e oportună. E doar un nivel de abordare al problematicii. În acest caz, lucurile sunt mult mai sensibile. E vorba de actul final de la Helsinki, de Tratatul de pace, care e foarte clar în materia respectivă, și el a fost respectat în materia respectivă, în Germania (...). RDG s-a manifestat că vrea să se unească cu Germania, nu RFG au spus. 

Ca acțiune mi se pare foarte oportună pentru  că targe un semnal de alarmă că mai există oameni care au în vedere și chiar cer așa ceva. Am întâlni oameni în diferitele funcții pe care le-am avut care îți închideau gura. Ei nu ziceau că se neagă (acest subiect  - n.r.), ci de a evita subiectul. Se face în jocurile respective.

Ne aflăm în stiuatia următoare: suntem capabili să asociem Moldova cu situația actuală a României și a Moldovei? Ar fi un dezastru fără niște garanții. Această situație de criză (din Ucraina - n.r.) ar atrage România după ea. Chestiunea trebuie privită și abordată cu mare atenție. Iohannis și ceilalți să se rețînă în a se exprima.

Ajutoarele (trimise de România Republicii Moldova - n.r.), dacă le contabilizam, ne dăm seama că nu sunt de ajuns. De ce acolo, care nu produce niciun litru, se menține aceste prețuri la carburanți? De ce din România se împing și se fac acțiuni de susținere a Moldovei? E clar că Moldova e încă pe filiera rusă la aprovizionare.

Pe filiera relației România-Rusia, România a primit cele mai scumpe contracte pe combustibil. Așa a fost tratată încă din zona lui Ceușescu. După 90, am fost cei mai văduviți în această relație cu Moscova. Eu zic că se întâmplă acest lucru din vina prostiei noastre. Ei au vrut să ne înghenuncheze", a spus Talpeș, în cadrul emisiunii moderate de jurnalista Anca Alexandrescu. 

Potrivit fostului șef al SIE, conform intereselor Moscovei, România trebuia să rămână neutră.

"Am să vă povestesc ceva acum. Într-o vizită la Moscova în care voiam a discutăm despre primirea în NATO a României, care nu se putea face atunci fără acodul Rusiei, am avut o discuție foarte dură la KGB. Am fost intrebați de ce nu vrem să fim ca Elveția, neutră? <<Puteți să garantați dvs o Românie neutră că Elveția?>>, am întrebat. Au zis că nu. <<Dar că Finlanda?>> Semnați cu noi cum ați făcut cu Finalnda? (...)".

De asemenea, Talpeș a făcut referire la o discuție avută cu Evgheni Primakov, un general KGB și om politic rus, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Federației Ruse în perioada 1998-1999.

"Evgheni Primakov, de la Externe, a spus atunci - <<Nu va vom susține. Noi vă susțiem dacă voi aveți o asemena politică. Privind lucurile din toate unghiurile de abordare, altfel nu se va ajunge la o concluzie. Și astăzi se știe care sunt consecințele și urmările acestui conflict (dintre Ucraina și Rusia - n.r.). Doar că face parte dintr-un program și acest program trebuie să meargă până la capăt. 

Din 90 încaoce, mereu s-a spus că dacă România va primi Moldova de la ruși, atunci va trebui să cedeze Transilvania sau parte din Transilvania. Asta era lobby-ul maghiar.

Există aproape o formulă de tandem aici: dacă vreți aia, vrem și noi aia. Nu numai dacă vreți. Ați primit această compensație, vrem și noi o compensație. 

Sunt dosare întregi la SIE pe care eu le-am dus la Washington legate de populația (maghiară - n.r.) din România. Problema este aceea de a corespunde un program cu ceea ce există la nivelul înțelegerilor internaționale. Dacă noi nu înțelegem asta, pierdem", a arătat Talpeș. 

Citește și APEL către Maia Sandu și Klaus Iohannis: Uniți România și Republica Moldova! Ce lideri politici de la București au primit un mesaj un similar