MENIU

Ioan Talpeș, despre președinta Ungariei, Katalin Novak, și scandalul bornei vopsite: Comportamentul conducătorilor populației maghiare a fost mereu de această natură

Ioan Talpeș, fost șef SIE

Fostul șef al Servicului de Informații Externe, Ioan Talpeș, care a deținut în trecut și funcția de senator în Parlamentul României, a comentat, duminică seara, în cadrul emisiunii "Culisele Statului Paralel", de la Realitatea PLUS, scandalul creat pe scena politică de la București de fotografia făcută de președintele Ungariei, Katalin Novak, care s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului, în județul Alba.

"Din partea unui președinte al Ungariei, să facă un asemenea gest, depășește orice așteptări. Nu sunt de astăzi, sunt de când e lumea (astfel de atitudini/provocări - n.r.)Amintiți-vă, comportamentul conducătorilor populației maghiare a fost mereu de această natură

Tragedia este  maghiarii nu pot uită  au fost 1000 de ani stăpânii românilor refer la cei din Transilvania. Austria a venit în acest raport de putere abia după 1700. Nobilii pământului erau de origine maghiară

Trebuie  gândim, dacă vrem. Dacă nu, vom continuă  și nu vom înțelege de ce e așa. (Maghiarii - n.r.) au inventat o chestiune în încercarea de a evita prevederile actului de la Helsinki, plecând de la Ținutul Secuilor. Nu a fost o chestiune de autonomie realăci niște drepturi dobândite de la regele Austro-Ungariei.

Nimeni dintre noi nu dorește altceva ca ei  devină altceva decât sunt.

S-a discutat atâta  a venit peședinta Ungariei și s-a dus la Alba Iulia. Întrunirea religioasă de acolo, în memoria unui principe al lor -  dați seama în ce ghem de contradicții ne-au amestecat? De ce nimeni de la Cotorceni nu a reacționat  îl vadă pe dl Iohannis? Dl Iohannis, nu știu dacă ești reformat sau nu. I-ați trimis o invitație dl Iohannis? Nu, nu avem pe nimeni printre reformați  explice asta", a afirmat Talpeș, la Realitatea PLUS.

Fostul șef al SIE a amintit de un episod trăit în urmă cu mai mulți ani, care - spune el - poate explica modul de gândire al autorităților de la Budapesta. 

"În 96, chiar când se numărau voturile în România, am avut în vizită pe șeful Serviciilor de Informații Maghiare. A venit să întrebe dacă PSD câștigă alegerile, UDMR va fi sau nu la guvernare? Pentru români, de când există conștiința românească, soarele răsare de la București. Pentru ei, această chestiune este naturală. Eu i-am spus că nu cred că e bine să vină la guvernare (UDMR - n.r.) pentru că tot ce nu s-ar realiza în România ar fi pus pe faptul că UDMR e în guvern cu ceilalți și că sabotează România. Mi-a spus că ar fi o abordare greșită", a relatat Ioan Talpeș.