MENIU

Investitorii străini din România, semnal de alarmă pentru Guvernul Dăncilă

Bugetele în aer
Cum văd investitorii străini atractivitatea României

Înainte de a căuta să atragă noi investitori străini, România trebuie să reușească să-i convingă pe cei existenți să rămână aici, se arată într-un raport al Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investorrs Council - FIC).

Investitorii atrag atenția că sentimentul de încredere în economie s-a prăbușit în rândul companiilor străine care au operațiuni pe piața românească.

"Peste 70% dintre respondenţi spun că evoluţiile din ultimele 6 luni (perioada de referinţă a chestionarului) le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România şi consideră că aceasta s-a deteriorat. Cifrele acestea nu aduc veşti foarte bune având în vedere că una din priorităţile Guvernului o reprezintă creşterea nivelului investiţiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în aceste condiţii", arată oficialii FIC.

Indicele FIC arată că există o serie de constrângeri structurale care nu încurajează investiţiile noi. Astfel, 68% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă, iar 85% dintre respondenţi caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv şi probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci datorită schimbărilor bruşte de politică fiscală şi lipsei de modernizare la nivelul ANAF.

În plus, 96% dintre respondenţi spun că întâmpină dificultăţi datorită poverii reglementărilor care sunt neclare şi în continuă schimbare. 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni.

De asemenea, toţi respondenţii descriu birocraţia din România ca fiind necompetitivă în comparaţie cu alte locaţii din Europa unde desfăşoară activităţi şi tot în unanimitate reclamă lipsa de transparenţă şi de consistenţă în adoptarea şi aplicarea politicilor publice.

România, mai puțin atractivă pentru investitori decât celelalte țări din Europa de Est:

 

Mai multe articole despre:
investitori străini