MENIU

Interzicerea vălului islamic în școli, declarată neconstituțională în Austria după un an. Ce implică decizia

Interzicerea vălului islamic în școli, declarată neconstituțională în Austria

Legea prin care guvernul austriac a interzis portul vălului islamic în școlile elementare de către eleve a fost declarată neconstituțională vineri. Magistrații au decis că este discriminatorie, pentru că poate limita accesul fetelor la educație, și încalcă libertatea de gândire. În urma deciziei Curții Constituționale, legea, care a fost adoptată anul trecut, trebuie anulată. 

Curtea Constituțională a fost sesizată de doi copii și părinții lor. 

Legea a interzis doar vălul care acoperă integral capul, nu şi acoperămintele religioase de dimensiuni mai mici purtate de credincioşii evrei sau de băieţii sikhşi.

Potrivit majorității deputaților conservatori și de extremă-dreapta care a adoptat legea, interdicția respectivă ar avea rolul de a le proteja pe fete de opresiunea sexuală şi de ideologia islamistă politizată.

Magistrații au transmis însă că legea încalcă principiile nediscriminării, libertăţii religioase şi libertăţii de gândire. În plus, restricția poate îngreuna accesul fetelor musulmane la educaţie, ducând la excluziunea lor socială, a precizat preşedintele Curţii Constituţionale, Christoph Grabenwarter, care a amintit că vălul nu este purtat doar din motive religioase, ci și culturale.

Cu toate că IGGOe, organizaţie care îi reprezintă pe musulmanii din Austria, a salutat decizia Curţii, a admis, în schimb, că fetele din şcolile primare sunt prea tinere pentru a-şi acoperi capul.
”Oportunităţi egale şi autonomia fetelor şi femeilor în societatea noastră nu pot fi atinse prin interdicţii. În schimb, este necesar să fie întărite drepturile omului, iar exercitarea de presiuni pentru purtarea vălului este inacceptabilă”, a transmis preşedintele IGGOe, Umit Vural, citat de Agerpres.