MENIU

INTERVIU EXPLOZIV al șefului ANAF, Lucian Heiuș: de la jaful de la pompă, la marii evazioniști și banii ținuți la saltea - VIDEO

Lucian Heiuș, șeful ANAF / Captură video

Statul a început să strângă banii de la românii care fac evaziune fiscală și nu plătesc taxele la stat. Șeful ANAF Lucian Heiuș a anunțat în exclusivitate la Realitatea Plus că fiscul a colectat mai mult cu un miliard de euro față de prognoza avută la început de an. Prețurile exorbitante de pe litoral l-au făcut pe șeful ANAF să declanșeze controale masive prin inspectorii antifraudă. Heiuș a schimbat abordarea în privința controalelor, îi lasă în pace pe mici evazioniști de la colțul străzii și se contrează pe marea evaziune fiscală și marii contribuabili. Totodată, președintele ANAF spune că pentru a putea candida la alegerile din 2020 a strâns într-un sertar peste 60 de mii de lei în cei 4 ani de mandat în parlament. Banii au venit din sumele suplimentare pentru activitatea de ales. 

"La prima discuție pe care am avuto cu dl. premierul, am avut o discuție de a încerca să creștem gradul de colectare cu o medie de 2 miliarde de lei pe lună față de prognozele din legile bugetare. Ținând cont că luna iunie s-a încheiat deja și avem rzultatele finale, a fost o lună foarte bună de încasăriși am încasat față de prevederile din legea bugetului 7, 3 miliarde de lei în plus care sete o sumă subsatnțială.

Acțiunile pe care le întreprindem împotriva evaziunii fiscale, intensificarea executării silite, mobilizarea personalului din ANAF.

În general, pe întreaga structură a agenților economici, a contribuațililor pe fiecare categorie de taxă și impozite s-a simțit o creștere în luna iunie, cum, de altfel, au fost dividente ale companiilor de stat care au fost achitate în această lună.

De la companiile de stat colectăm, în luna iunie a fost 3,7 miliarde de lei care s-au regăsit în aceste dividente.

Am notificat peste 70 de mii de contribuabili că se află în acea situație și săți achite impozitele respective, sper ca acest lucru să se întâmple și săp nu fim obligați să respectăm legea și să facem acele sesizări penale, urmând ca parchetele să continue cercetarea, așa cum prevede legea. Dar în cazul angajaților unde societatea unde lucrează nu achită aceste contribuții nu sunt afectați, legea prevede ca în cazul în care le sunt declarate, contribuțiile pentru sănăstate CASS cât și în cazul cas pentru pensii. 

Prețul la pompă, scade cu 50 de bani, 25 de bani este suportat din propria afacere, probabil dintr-o diminuare a profitului, nu imi dau seama ce va face fiecare companie care a accesat mecanism, iar restul de 25 de bani pe care statul îi compensează.

Reporter: Ce se întâmplă în cazul celor care nu copensează?

Lucian Heiuș: Nimic, tu ca stat nu poți să intervi în stabilirea prețului fiecărui agent economic. Sper și cred că toate veniturile realizate pe litoral să fie în registrate în contabilitatea societăților comerciale și implicit să fie fiscalizate.

Vineri s-au demarat acțiuni ample pe litoral, sunt niște acțiuni în colaboare cu colegii noștrii de la itm și protecția consumatorilor, sunt acțiuni comune ale antifraudei cu celelealte instiotuții pentru a verifica să vadă dacă se întâmplă lucruri care nu ar trebui să fie pe litoral.

Aceste controale, ele vor continua până perin în septembrie. În România avem aici o problemă care vine de zeci de ani în urmă, în care contribuabilul român nu este foarte motivat să își plătească impozitele și taxele.

Resursele ANAF-ului pe inspecție fiscală, pe antifraudă sunt limitate, avem un anumit număr de oameni, o anumită capacitate de control, ca să fim eficienți trebuie să folosim aceste resurse acolo unde se produce marea evaziune fiscală, să nu mai trimitem antifrauda la mici contribuabiuli, la micul agent economic acre are și el un chioșc la colțul străzi și să mergem în controale la marii contribuabili, la marii distribuitori, la marii de produse, legume fructe, flori, unde ste un niivem mare de evaziune.

Avem în planul de control demarat în luna iulie 555 de mari contribuabișli care sunt prinși sub o formă sau alta în inspecția fiscală, dintre care 128 sunt cu pierdere recurentă.

România are un mod de viață un pic atipic față de restul statelor din UE, adică la noi tradițional există un autoconsum mare. Încă în multe zone ale țării, în zona rurală, românii - așa cum face mama mea - are grădină, își cultivă legume, mai ține niște găini lângă curte, își acoperă din total consum poate jumătate pe care o face ea și sunt niște produse care nu comportă TVA.

Eu am fost parlamentar 4 ani de zile și sțitam că după 4 ani vei participa din nou la o competiție și trebuie să ai osumă de bani să o pregătești și să o pui în contul respectiv, în acești 4 ani am pus niște bani deoparte an de an, am pus ni9ște bani la sertar să ii ai pregătiți pentru ultimul an în care vei candida.

Sumele le-am ținut cash acasă. Am pus anual undeva la 200 de mii de lei.., undeva la 5-6 mii de euro pe care i-ai strâns în decursul anilor, știind că în ultimul an vei participa la o campani electorală.

Reporter: Ați strâns 130 de mii de lei cash acasă?

Lucian Heiuș: După 3 ani de zile aveam 60 de miin de lei și în ultimul an am pus diferența.