MENIU

Intervenție de exceptie la Spitalul Grigore Alexandrescu! Imagini în premieră

Zilele trecute la spitalul de copii Grigore Alexandrescu s-a realizat o artroplastie de sold, operatie foarte rară in cazul copiilor. Conf. Dr. Alexandru Ulici ne-a povestit in timp real cum a descurs interventia chirurgicală și a oferit câteva imagini din sala de operatie, în exclusivitate pentru realitatea.net.

Chirurgul ne-a relatat cu lux de amănunte ce inseamnă o astfel de operație la copii

“Interventia se numește artoplastie de șold. Este o operatie foarte rară la copii, una, maxim două pe an, dar la adulti se fac poate 10 pe zi. La copii situatiile sunt mult mai grave. Odata proteza montata, copilul acela stie ca va fi din nou operat, pentru ca o proteza pediatrica trebuie schimbata odata cu terminarea cresterii. De data aceasta este vorba despre o pacientă în varsta de 12 ani care a fost diagnosticata la nastere cu luxatie congenitala de sold.

Pe parcursul timpului pacienta suferit multiple intervenții chirurgicale prin care s-a incercat refacerea articulației coxofemurale, care au eșuat, situatie intalnita în peste 40 % dintre cazuri, conform mai multor statistici multicentrice. La aceasta pacientă, pe lângă faptul ca nu existau elementele anatomice constitutive ale unei articulații coxofemurale normale, cele prezente erau complet deformate.Adica, locul in care ar trebui sa stea capul femural in loc sa aiba forma de cupa avea aspectul unui „dom”, obligandu-ne sa imaginam un nou plasament al protezei (al componentei acetabulare)”, a povestit doctorul Ulici, imediat după ieșirea din operație.

O astfel de proteză nu poate fi pusa la o varsta foarte mica, pentru ca trebuie schimbata repede, datorita creșterii copilului. Potențialul de schimbare al potezelor este limitat, nu putem pune câte proteze vrem. În cazul pacientei de față, nu mai puteam aștepta pentru ca soldul deja se anchilozase. Înainte de intervenție, pacienta a fost supusă unei tractiuni continue timp de 4 saptamani, in care s-a coborat capul femural, in dreptul locului unde ar fi trebuit sa fie.

Sa fii imobilizat o lună a fost traumatizant pentru pacient, mai ales daca vorbim de un copil, dar a fost un gest absolut indispensabil pentru pregatirea interventiei chirurgicale.

Am reusit sa intervenim chirurgical, am forat, dupa reperaj radiologic. Noi folosim intotdeauna controlul radiologic in timpul operatiei pentru mai multa precizie. S-a forat, s-a pus proteza, pare o operatie simpla dar nu e chiar asa. A durat 6 ore, a fost o interventie complexa cu multe momente delicate, au participat o multime de oameni. A fost necesar sa adaptam proteza (care in prncipiu este imaginata sa fie utilizata la un pacient adult) la situatia pacientei noastre, astfel incat rezultatul final sa fie unul excelent”, mai spune dortorul Ulici.

Riscurile unei astfel de operatii sunt foarte mari, insă echipa de medici a reusit sagestioneze cu succes situatia pana la final.

“Este o interventie de risc foarte mare, risc de sangerare, risc de ruptura, risc sa nu poti pune cupa de proteza, coada protezei. Oricat ai calcula inainte de operatie, intra-operator sunt mici diferente la care trebuie sa te adaptezi in permanenta. Noi intram intr-o operatie de acest gen pregatiti pentru orice eveniment neprevazut.

La o astfel de interventie este nevoie de un numar foarte mare de persoane. In primul rand sunt 2 chirurgi „mana intai”, adica doi medici care pot face operatia oricand, in cazul in care celui care conduce i se intampla ceva. Restul echipei e format din medici specialisti, medici cu mai multa experienta, medici rezidenti, aproximatic 7-8 oameni. De exemplu, cel putin doua persoane trebuie sa gestioneze numai intrumentarul necesar acestei operatii”, mai povesteste dr. Ulici Alexandru


Personalul medical redus obliga medicii să facă mai multe intervenții decât ar fi capabili fizic

“Pot sa spun ca o astfel de operatie nu este extrem de solicitanta. Operatiile de 6 ore sunt ceva obisnuit, deci suntem antrenati. Va spun 2 dintre operatiile cele mai lungi pe care le-am avut. O reimplantare de deget la Paris, operatie de 14 ore, iar la noi, o reconstructie dupa un cancer osos, care a durat 18 ore, cu transplant muscular vascularizat. Acolo chiar a fost o armata de oameni. Dupa acea operatie m-am asezat pe jos si nu mai miscam. Nu mai aveam nevoie de nimic, priveam in gol. Nu am mancat, nu am dormit, pur si simplu eram extenuat. Nici nu mai apuci sa te bucuri de reusita. Dupa o astfel de operatie dureaza 2-3 zile sa te recuperezi. Din pacate personalul redus din Romania ne obliga sa facem mai multe operatii de acest tip fara a avea posibilitatea unei refaceri corespunzatoarea. Uneori oboseala extrema se poate rasfrange asupra nivelului de performanta”, a încheiat chirurgul.