MENIU

PSD, față în față cu tensiunile. Tudose: Am stabilit remaniabilii. Dragnea: O întâlnire bună

Conducerea PSD s-a întâlnit în şedinţă, marţi, la sediul din Kiseleff, după ce premierul Mihai Tudose a propus o miniremaniere, pentru a rezolva tensiunile cu Liviu Dragnea. Şedinţa s-a terminat după două ore şi jumătate, iar la final, Tudose a spus că au stabilit o listă de remaniabili, dar nu vor da nume, întrucât decizia finală va fi luată joi, în CeXn. Potrivit unor surse, Liviu Dragnea a acceptat toate condiţiile impuse de Mihai Tudose, privind miniștrii care vor fi remaniați.

După ședință, Liviu Dragnea a declarat că întâlnirea a fost bună, lămuritoare, iar Mihai Tudose a precizat, referitor la listă de remaniabili, că nu va da nume.

"Am avut o întâlnire bună şi necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred ca argumentele, dacă sunt prezentate şi în CEX, nu vor fi probleme. Am discutat şi despre proiectul de buget şi alte măsuri, bugetul este unul bun, echilibrat", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa social democraţilor”. 

Pe de altă parte, Tudose a fost mai rezervat: "Discuţia a fost lungă, nu a fost numai în doi. Decizia finală va fi luată într-un for statutar, la CEx, joi după-amiază, pe următoarea chestiuni: raporturile dintre Guvern şi partid, plecând de la premisa că Guvernul este unul politic, dar la nivelul de implicare al unor structuri din partid, lucrurile trebuie clarificate”, a declarat Mihai Tudose.

De asemenea, discuţiile au vizat şi remanierea guvernamentală. ”Am stabilit împreună zona de remaniere şi remaniabilii. Nu o să vă facem fericiţi acum dând nume”, le-a mai spus Tudose jurnaliştilor prezenţi la sediul central al PSD.

Anterior, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, a anunţat, după sedinţa PSD, că va avea loc o remaniere guvernamentală.

"Domnul premier este un om matur, înţelept, care ştie ce înseamnă guvernarea unei ţări. Este un om extrem de serios şi un om foarte bun, unul dintre premierii cei mai buni pe care i-a avut România", a declarat Bădălău.

Acesta a afirmat că va exista o remaniere şi este normal ca premierul să vină cu "soluţii de împrospătare" acolo unde consideră că "miniştrii nu se mişcă bine".

"Va exista o remaniere atâta timp cât avem rămâneri în urmă şi e din cauza miniştrilor", a precizat liderul PSD.

El a susţinut că premierul Mihai Tudose este supărat pentru că unele lucruri nu funcţionează în guvern.

La şedinţă au participat preşedintele Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose. Aceasta este prima întâlnire între cei doi, după ce premierul a recunoscut public tensiunile dintre ei şi a anunţat că va solicita o remaniere.

La începutul ședinței, mai mulți lideri PSD i-au transmis lui Mihai Tudose un mesaj: ”În afară de Comitetul Executiv și BPN, care sînt forurile statutare ale partidului, nu există alt for în fața căruia premierul și miniștrii desemnați de partid să dea socoteală pentru performanța sau lipsa lor de performanță. Miniștrii nu dau socoteală nici la SRI, nici la Cotroceni, nici proiectul-balama al lui Victor Ponta”, au precizat surse politice, pentru stiripesurse.ro.

De asemenea, premierul Mihai Tudose a fost întrebat cum se face că în pozițiile publice recente este mai aproape de mesajul opoziției și al anumitor instituții cu care PSD este în conflict, decât cu mesajul promovat de propriul partid.

Dragnea: Din partea mea nu există tensiune, sunt relaxat

„Din partea mea nu există tensiune, sunt relaxat. (...) Sper să nu ajungem acolo (n.r.: la o criză guvernamentală). De remanieri se poate discuta dacă sunt argumente", susţine liderul PSD.

Întrebat dacă se poate lua în calcul o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Tudose, Dragnea a negat categoric: "Nici vorbă. (...) Toată lumea vrea ca programul de guvernare să fie pus în practică".

Patru social-democraţi i-au cerut lui Tudose să nu demisioneze

Premierul Mihai Tudose s-ar fi întâlnit, luni, la Guvern, cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Marcel Ciolacu şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu, cei patru solicitându-i să nu demisioneze, potrivit unor surse PSD, citate de Mediafax.

Sursele citate au precizat că în cursul zilei de luni Tudose s-ar fi întâlnit la biroul său de la Palatul Victoria cu Bădălău, Neacşu, Ciolacu şi Stănescu, aceştia formând grupul restrâns în care Tudose a vorbit despre posibilitatea de a demisiona.

Sursele citate au arătat că cei patru social-democraţi i-au cerut premierului să nu demisioneze.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, într-un cerc restrâns, de numai câteva persoane, Tudose precizând, totodată, că relaţia nu Dragnea nu este "într-un moment fericit".

Totodată, premierul a declarat că va face "o mini remaniere" care va viza mai mulţi miniştri "cu probleme de percepţie la nivelul opiniei publice şi, în unele situaţii, la nivelul Comisiei Europene". Ilan Laufer şi Răzvan Cuc s-ar afla pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose, potrivit unor surse.

Tudose: Cineva trebuie să plece acasă

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, că situația din prezent de la nivelul Executivului "poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului.

"În cursul după-amiezii și serii am avut biroul plin de colegi, de președinți de organizație, care au venit să-mi ceară să nu plec. Situația poate e un pic (...) ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai că e un pic pe dos. Atunci, mai multă lume îi cerea să plece. Mie mi-au cerut să nu plec, să nu cumva să plec", a declarat Tudose, fiind întrebat la Realitatea TV dacă nu îi este teamă de o eventuală reacție a colegilor din PSD asemănătoare cu aceea pe care au avut-o în cazul lui Sorin Grindeanu.

Totodată, chestionat când a vorbit ultima dată cu președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Guvernului a răspuns: "Față în față nu mai știu când. Personal, cred că joi pe telefonul meu și am mai avut o discuție duminică după-amiază, dar pe telefonul unui coleg".

De asemenea, fiind întrebat ce s-a întâmplat în relația sa cu președintele PSD, Tudose a răspuns: "Aș spune că unele lucruri au derapat. Încercăm mâine să găsim o soluție. Dacă nu găsim soluția, va trebui să luăm niște măsuri". Totodată, șeful Guvernului a reiterat faptul că va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului său. În acest context, întrebat dacă va cere plecarea din Executiv a miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: "Ați înțeles bine (...) Mai am încă doi colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul, (...) din cauza lipsei de performanță".

El a mai spus că are și anumite nemulțumiri referitoare la implicarea partidului în cazul anumitor decizii guvernamentale.

"Mici amănunte, cu ghilimele sau fără, (...) despre nivelul de implicare al partidului în anumite decizii guvernamentale, modul în care se face, le vom discuta mâine (...) și vom trage concluziile. Dacă lucrurile pot funcționa altfel, vor funcționa altfel, dacă nu, e clar că cineva trebuie să plece acasă", a spus Tudose.

Mai multe articole despre:
Mihai Tudose remaniere miniştri dragnea tudose