MENIU

Întâlnire de urgență la Kiev! Zelenski: Economia funcționează în ciuda războiului

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Întâlnire pe probleme urgente legate de legea marțială, impusă în Ucraina pe 24 februarie ca urmare a invaziei Rusiei, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Facebook.

Potrivit liderului de la Kiev, membrii Cabinetului de Miniștri au discutat despre revenirea la muncă, stabilitatea macroeconomică, cheltuielile guvernamentale și alte aspecte importante.

"Economia ucraineană funcționează în ciuda războiului", a spus Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a introdus, pe 24 februarie, respectiv chiar în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina legea marțială în Ucraina ca urmare a atacurilor Rusiei.

Este pentru a doua oară când Ucraina a declarat legea marțială, după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a mai fost decretată în 2018 de fostul președinte Petro Poroșenko.

Ce presupune legea marțială

Potrivit Wikipedia, Legea marțială este un sistem legal care este folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Legea marțială este impunerea controlului militar direct asupra funcțiilor civile normale ale guvernului, în special ca răspuns la o urgență temporară, cum ar fi invazia sau catastrofa majoră, sau într-un teritoriu ocupat.

De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.