MENIU

Inspecția Judiciară: Declarațiile lui Ponta în dosarul Lukoil nu au afectat independența justiției

Inspecția Judiciară: Declarațiile lui Ponta în dosarul Lukoil nu au afectat independența justiției

Inspecția Judiciară (IJ) a constatat că independența sistemului judiciar nu a fost afectată de declarațiile făcute de premierul Victor Ponta referitor la dosarul Lukoil și nici de cele ale președintelui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că s-a constatat că afirmațiile făcute nu au fost de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, deoarece nu au fost depășite limitele libertății discursului politic.

Pe de altă parte, IJ a apreciat că declarațiile europarlamentarului Monica Macovei referitoare la exercitarea unor presiuni de către procurorul general și soția acestuia asupra procurorului care instrumentează dosarul Lukoil pentru a ridica măsura asiguratorie a sechestrului luată în această cauză ar fi de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, fiind subminată încrederea publică în imparțialitatea și integritatea magistraților.

În 9 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la apărarea independenței justiției în legătură cu afirmațiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

În timpul ședinței, procurorul general, Tiberiu Nițu, a susținut că în presă au apărut informații neadevărate despre faptul că el sau soția lui ar fi influențat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în dosarul Lukoil.

"Eu nu mă plâng, pentru că nicio declarație a nimănui nu îmi poate afecta independența de magistrat. Acum au părut în ecuație și pentru soția mea lucruri neadevărate. Soția mea nu exercită o funcție de conducere la PCA Ploiești, nu este procuror-șef birou sau secție, așa cum s-a vehiculat în presă. Să faci asemenea afirmații că eu și soția mea supraveghem, conducem, coordonăm anchete în țara asta? Păi ce afirmație mai gravă poate fi adusă unui procuror, unui magistrat?", le-a spus Nițu membrilor CSM.

Sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM a venit după ce premierul Victor Ponta declarase că a fost informat cu privire la existența unei anchete în cazul Lukoil și că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită "soluția legală" care să permită plata salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.

"Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt niște decizii luate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova și procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajați și de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET, că nu știe procurorul și, probabil, nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă și nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuși ca vineri să se poată să se plătească salariile. Și ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea", a spus premierul.