MENIU

INS aruncă în aer calculele Guvernului privind rectificarea. Deficitul comercial=6,82 miliarde euro

Deficitul balanţei comerciale a fost în primele şapte luni din 2017 de 6,82 miliarde euro, în creştere cu 33% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS). 

INS precizează că În luna iulie 2017 exporturile FOB au fost de 5.224,5 milioane euro, importurile CIF au fost de 6.211,3 milioane euro, rezultând un deficit de 986,8 milioane euro.(...) Faţă de luna iulie 2016, exporturile din luna iulie 2017 au crescut cu 8,6%, iar importurile au crescut cu 14,0%". 

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa a prezentat, succint, vineri, proiectul de rectificare bugetară, despre care spunea că este pozitivă, pentru informaţii mai concrete făcând trimitere la site-ul instituţiei. Însă, vineri seara, pe site-ul MFP, a fost postat proiectul rectificării bugetare, care arată: "Bugetul de stat pe anul 2017 se diminuează la venituri cu suma de 1.326,5 milioane lei, la cheltuieli se diminuează cu suma de 347,7 milioane lei, iar deficitul se majorează cu suma de 978,8 milioane lei".

În acest context, liberalul Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de buget din Senat, care precizase, vineri dimineaţă, că rectificarea bugetară nu poate ieşi pozitivă şi anunţase că, dacă va fi aşa, îl va chema la audieri pe primul ministru Mihai Tudose, a declarat, pentru ziarul BURSA că: "Se pare că, în viziunea lui Tudose şi a lui Dragnea, venituri mai mici şi deficit mai mare înseamnă rectificare pozitivă. Este un motiv în plus ca primul ministru să fie audiat în Comisia de buget de la Senat, unde să dea explicaţii despre cum a construit bugetul de stat".
     

Mai multe articole despre:
null