MENIU

Injecțiile fără ace - Descoperire revoluționară în Olanda, așteptată de mulți oameni

Injecții fără ace, tehnologie descoperită în Olanda

O tehnologie cu laser, care permite administrarea unor injecții fără ace, a fost descoperită de cercetătorii din Olanda. Procesul durează mai puțin decât o înțepătură de țânțar și nu ar trebui să fie dureros, spun oamenii de  știință. Aceștia se așteaptă ca descoperirea să stimuleze inclusiv vaccinarea anti-Covid.

Tehnologia ”Bubble Gun” foloseşte un laser care împinge mici picături de lichid prin stratul exterior al pielii, a explicat David Fernandez Rivas, profesor la Universitatea din Twente şi cercetător afiliat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a finanţat acest proiect.

Procesul este mai rapid decât înţepătura unui ţânţar şi ”nu ar trebui să provoace durere”, deoarece terminaţiile nervoase din piele nu sunt atinse, a adăugat cercetătorul, precizând că acest aspect va face obiectul unor studii ulterioare.

”Într-o milisecundă, sticla în care se află lichidul este încălzită cu un laser, o bulă este creată în lichid, împingând lichidul în afară cu o viteză de cel puţin 100 de km/oră.
Metoda ne permite să pătrundem prin piele fără să provocăm vătămări. Nu vedem nicio rană sau vreun punct de intrare”, a mai explicat omul de știință.

Profesorul Rivas a transmis că se aşteaptă ca invenţia lui nu doar să îi ajute pe tot mai mulţi oameni să se vaccineze, dar şi să prevină, totodată, riscul de contaminare cu ace murdare şi să contribuie la reducerea deşeurilor medicale.

Cu ajutorul unei finanțări de 1,5 milioane de euro de la UE au fost efectuate cu succes teste pe mostrele de țesuturi. Luna aceasta, cercetătorii vor solicita o altă finanțare pentru a începe testele pe voluntari umani. 

O companie de tip start-up va colabora cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice pentru a testa şi a comercializa tehnologia ”Bubble Gun”.

Metoda va deveni disponibilă pentru populația generală cel mai dreveme într-un an, perioada putându-se prelungi până la trei, în funcţie de progresele înregistrate în activitatea de cercetare şi de chestiunile care ţin de procedurile de reglementare.

Potrivit psihologilor, un olandez din cinci are fobie de ace, notează Agerpres. 

 

 

Mai multe articole despre:
injectii fara ace olanda vaccinare