MENIU

Iniţiativă istorică, după 128 de ani, pentru ca statul român să cumpere "Cuminţenia Pământului"

<p>"Cuminţenia Păm&acirc;ntului"</p>

Statul român va cumpăra lucrarea lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, apelând la ajutorul cetăţenilor României. Astfel, statul va oferi 5 milioane de euro, iar până la preţul convenit cu proprietarii, de 11 milioane de euro, se va recurge la o campanie de subscripţie publică. Ultima de acest fel a avut loc acum 128 de ani, "Daţi un leu, pentru Ateneu".

Anunţul cumpărării a fost făcut de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care a făcut şi precizări despre campania de subscripţie publică prin care românilor li se cere ajutorul, campanie care va începe în scurt timp. 

"E o reconciliere istorică înte statul român şi proprietarii lucrăprii.

Statul oferă 5 milioane de euro, totuşi, pentru a ajunge la un preţ just, convenit cu proprietarul lucrării, adică 11 milioane de euro, am decis să facem apel la o colaborare cu fonduri ale cetăţenilor României, ale companiilor....

E prima oară când se reactivează, după 128 de ani, o subscripţie naţională, după construirea Ateneului Român. E o practică comună în ţările în care cultura reprezintă o miză importantă. E şi un act educativ, de a ieşi din letargia statului...Dacă românii vor să achiziţionăm lucrarea, ei sunt capabili să schimbe felul în care se derulează lucrurile.

Dacă campania reuşeşte, va fi un semnal limpede că cetăţenii îşi doresc ca statul să iasă din starea de neputinţă când vine vorba de capitalul cultural al naţiunii. Vom demara campania de strângere de foncuri în curând şi va fi derulată în toată mass media, în regim de voluntariat,  care va fi pro bono. Avem deja susţinerea unor personalităţi culturale şi politice, susţine care sperăm să se ridice la înălţimea momentului", a precizat Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.