MENIU

Inimi repornite la Marie Curie. Mai mulți copii cu probleme cardiace vor putea fi salvați

Veşti bune de la Spitalul Marie Curie din Capitală! Medicii care s-au specializat în Italia vor face lunar mai multe intervenţii pe cord, în cazul copiilor cu probleme cardiace. În România se nasc 1.200 de copii cu malformaţii cardiace, dar avem medici, aparatură şi bani pentru a salva mai puţini de jumătate dintre ei.

Andrei are doar doi ani, dar a suferit cât alţi oameni într-o viaţă. Copilul a fost abandonat la naştere după ce a fost diagnosticat cu sindrom Down şi probleme cardiace. Acum, băieţelul a primit şansa unei noi vieţi după o intervenţie de trei ore.

"Două dintre valvele care sunt în interiorul inimii nu se închideau foarte bine şi, în plus, avea şi două comunicări în interiorul inimii. Practic toate cele patru camere comunicau între ele în mod liber. Am reuşit ca într-o singură intervenţie să îi corectăm toate aceste probleme", a declarat medicul rezident cardiochirurg, Cristian Bulescu.

Andrei se va putea întoarce peste câteva zile în centrul de plasament. Alte 12 inimi au reînceput să bată corect în aceste zile la Spitalul Marie Curie.

"Avem capacitate să facem orice tip de intervenţie din lume de la cea mai simplă până la cea mai complexă", a declarat medicul cardiolog de la Clinica San Donato, din Italia, Tammam Youssef.

Până acum, din cei 1.200 de copii născuţi anual cu probleme cardiace, doar 300 puteau fi operaţi la Târgu Mureş. Din 2013, 130 au fost salvaţi şi la Bucureşti, după ce timp de doi ani şi jumătate, clinica de aici, a stat cu lacătul pe uşă din nepăsare.

Medicii de la clinica San Donato din Italia au fost cei care au încercat să îi înveţe pe tinerii noştri doctori să opereze inimi de mărimea unei monede.

"Am văzut o sală de operaţie foarte frumoasă, foarte bună, o sală de hemodinamică fantastică. Am văzut că rolul nostru este să formăm persoane care este mult mai dificil să formezi o persoană decât să construieşti o clădire", a mai spus Tammam Youssef.

Şi au reuşit. Cristian Bulescu este unul dintre medicii care, după ce s-a specializat în Franţa şi în Italia, a decis să se întoarcă să repare inimile copiilor noştri.

"Când am venit erau copii care aşteptau cred că şi de doi ani o operaţie şi care nu-şi găsiseră rezolvare în alte centre din ţară sau în centru din străinătate. Acum listele sunt de câteva luni. Am avut un copil la care s-a intervenit la trei zile după naştere", a mai spus Cristian Bulescu. 

Echipa medicală nu e completă. Ar mai fi nevoie de un anestezist, chirurgi, dar şi personal auxiliar pentru a se lucra continuu şi în acest centru.