MENIU

Inge Lehmann. Google vă spune povestea femeii care descoperit nucleul Pământului

Google o sărbătorește azi pe Inge Lehmann, una dintre figurile marcante ale seismologiei, printr-un Doodle care arată marea descoperire a femeii de știință din Danemarca.

Google o sărbătorește azi pe Inge Lehmann, una dintre figurile marcante ale seismologiei, printr-un Doodle care arată marea descoperire a femeii de știință din Danemarca.

Inge Lehmann s-a născut la Copenhaga, în urmă cu 127 de ani, iar Google a ținut să ne reamintească printr-o animație că cercetătoarea avea să descopere nucleul intern al Pământului.

Inge Lehmann. Povestea unei cercetătoare

Dacă bărbații au condus cursa descoperirilor la suprafața pământului, o femeie a câștigat întrecerea pentru explorarea internă a planetei.

În urmă cu aproape 80 de ani, daneza Inge Lehmann a descoperit existența nucleului intern al Pământului. În 1936, Lehmann a propus ideea că Pământul nu este o sferă lichidă, ci că are un nucleu intern, diferit de cel extern.

...............

Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI.

...............

Inge Lehmann a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga și la cea din Cambridge. La sfârșitul anilor '20, cercetătoarea daneză s-a orientat către seismologie - o alegere ciudată având în vedere că în țara sa nu există cutremure.

Inge Lehmann. O figură importantă

Munca sa în domeniu a ajutat seismologii să înțeleagă mai bine cutremurele și forțele interioare ale Pământului. Pentru eforturile sale, Inge Lehmanna primit numeroase premii, medalia de aur a Societăţii regale de ştiinţă şi litere din Danemarca (1965), medalia Emil Wiechert (1964), Gordon Wood Award (1960) și o medalie din partea Societăţii de seismologie din America (1977). Membră a Societății Regale din Danemarca, din 1969, una dintre cele mai importante figuri feminine din istoria modernă a științei a murit în 1993, la Copenhaga.

Cu doi ani înainte, The American Geophysical Union instituise medalia Inge Lehmann, pentru a onora "contribuţia uimitoare la înţelegerea structurii, compoziţiei şi dinamicii mantalei şi nucleului Pământului".

În onoarea sa, astronomii au decis să numească un asteroid. Mai precis, asteroidul 5632.

Mai multe articole despre:
INGE LEHMANN